Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salám nebo tlačenka ve sladkém podání je směsí nepečené piškotové hmoty a zbytků po vánočním pečení. Váleček, vytvořený ze směsi a pokrájený na tenká kolečka, vypadá jako oblíbený masový výrobek.

Výrobou sladkého salámu nebo tlačenky končí příprava vánočního cukroví. V mnoha domácnostech je to způsob, jak najednou spotřebovat všechny nepovedené a polámané kousky cukroví a vytvořit sladkost, která mizí ze stolu mezi prvními.

Jak připravit sladkou tlačenku

Tmavá tlačenka se světlými kousky - tak má vypadat její nepečená varianta:

  • Zbytky polámaného nebo nepovedeného cukroví světlé barvy nalámeme na kousky. Pokud je kousků málo, nakrájíme dětské piškoty.
  • Umletou směs z cukroví, piškotů, oříšků, polámané čokolády a kokosu smícháme s máslem nebo se zbytky krémů po promazání cukroví. 
  • Přisypeme kakao, aby byla směs tmavá, popřípadě osladíme nebo přidáme zbytky marmelády. Vše smícháme s pokrájeným cukrovím.
  • Vytvoříme váleček o síle asi 5 cm, který hezky upěchujeme a zabalíme do potravinářské fólie. Necháme pár dní rozležet v chladu.
  • Váleček vybalíme a nakrájíme z něj kolečka, silná 0,75 cm, která servírujeme na podnosy s cukrovím. Zbytek válečku zabalíme a uschováme.

Jak připravit sladký salám

Na rozdíl od tlačenky může být salám v řezu barevný:

  • Pokud máme rádi barevné cukroví a uschovali jsme jeho barevné úlomky, nakrájíme je na malé kousky, popřípadě doplníme piškoty.
  • Z mletých piškotů a cukroví, zbytků krémů nebo másla, červené marmelády, kokosu a oříšků vypracujeme tvárnou hmotu.
  • Přidáme kandované ovoce nebo sušené ovoce. Přisypeme pokrájené na kousky a nasekané ořechy, které je vhodné na hodinu předem namočit do vody.
  • Smícháme vše dohromady a vytvoříme válečky, silné 4–5 cm, které obalíme ve strouhaném kokosu, zabalíme je do fólie a dáme odležet na pár dnů do chladu.
  • Váleček krájíme na plátky, které servírujeme spolu s cukrovím. Válečky necháváme v chladu, aby neoschly, a krájíme jen potřebný počet kusů.

V případě, že nezbyly žádné kousky cukroví a přesto milujete kolečka nepečeného salámu, zkuste si s námi podle videa připravit kokosovou roládu:

Sladké drobečky

Pracujeme se zbytky a nikdy nevíme, co nám na konci pečení cukroví zbyde. Poradíme vám, jak udělat radost manželovi, tatínkovi nebo dědečkovi. Kokosovou směs s nasekanými oříšky a jen malými kousky piškotů vytvarujeme do podoby jitrniček. Přidáním kakaa nebo čokolády vytvoříme jelítka. Stačí tvary obalit v moučkovém cukru, na jejich konce napíchat špejle a trochu ohnout. Cukroví pro muže je hotové.

 

 
 

 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky