Sladký salám nebo tlačenka je nepečené cukroví, do něhož spotřebujeme vše, co zbylo po pečení
Salám nebo tlačenka ve sladkém podání je směsí nepečené piškotové hmoty a zbytků po vánočním pečení. Váleček, vytvořený ze směsi a pokrájený na tenká kolečka, vypadá jako oblíbený masový výrobek.
Výrobou sladkého salámu nebo tlačenky končí příprava vánočního cukroví. V mnoha domácnostech je to způsob, jak najednou spotřebovat všechny nepovedené a polámané kousky cukroví a vytvořit sladkost, která mizí ze stolu mezi prvními.
Jak připravit sladkou tlačenku
Tmavá tlačenka se světlými kousky - tak má vypadat její nepečená varianta:
- Zbytky polámaného nebo nepovedeného cukroví světlé barvy nalámeme na kousky. Pokud je kousků málo, nakrájíme dětské piškoty.
- Umletou směs z cukroví, piškotů, oříšků, polámané čokolády a kokosu smícháme s máslem nebo se zbytky krémů po promazání cukroví.
- Přisypeme kakao, aby byla směs tmavá, popřípadě osladíme nebo přidáme zbytky marmelády. Vše smícháme s pokrájeným cukrovím.
- Vytvoříme váleček o síle asi 5 cm, který hezky upěchujeme a zabalíme do potravinářské fólie. Necháme pár dní rozležet v chladu.
- Váleček vybalíme a nakrájíme z něj kolečka, silná 0,75 cm, která servírujeme na podnosy s cukrovím. Zbytek válečku zabalíme a uschováme.
Jak připravit sladký salám
Na rozdíl od tlačenky může být salám v řezu barevný:
- Pokud máme rádi barevné cukroví a uschovali jsme jeho barevné úlomky, nakrájíme je na malé kousky, popřípadě doplníme piškoty.
- Z mletých piškotů a cukroví, zbytků krémů nebo másla, červené marmelády, kokosu a oříšků vypracujeme tvárnou hmotu.
- Přidáme kandované ovoce nebo sušené ovoce. Přisypeme pokrájené na kousky a nasekané ořechy, které je vhodné na hodinu předem namočit do vody.
- Smícháme vše dohromady a vytvoříme válečky, silné 4–5 cm, které obalíme ve strouhaném kokosu, zabalíme je do fólie a dáme odležet na pár dnů do chladu.
- Váleček krájíme na plátky, které servírujeme spolu s cukrovím. Válečky necháváme v chladu, aby neoschly, a krájíme jen potřebný počet kusů.
V případě, že nezbyly žádné kousky cukroví a přesto milujete kolečka nepečeného salámu, zkuste si s námi podle videa připravit kokosovou roládu:
Sladké drobečky
Pracujeme se zbytky a nikdy nevíme, co nám na konci pečení cukroví zbyde. Poradíme vám, jak udělat radost manželovi, tatínkovi nebo dědečkovi. Kokosovou směs s nasekanými oříšky a jen malými kousky piškotů vytvarujeme do podoby jitrniček. Přidáním kakaa nebo čokolády vytvoříme jelítka. Stačí tvary obalit v moučkovém cukru, na jejich konce napíchat špejle a trochu ohnout. Cukroví pro muže je hotové.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře