Sladký tunel je kombinace pečeného korpusu a nepečené náplně. Tvar dá moučníku forma
Sladký tunel je lahodná kombinace pečeného a nepečeného moučníku, vytvarovaného v chlebíčkové formě nebo ve formě na srnčí hřbet. V řezu je vidět vkusná mozaika barevné náplně v tenké slupce piškotového těsta.
Tunely připravovaly už naše babičky a plnily je ušlehanou smetanou s kousky ovoce. Postupem doby šlehačku nahradily smetanové směsi se želatinou, díky které byl moučník pevnější, lépe se krájel a déle vydržel. Příprava tunelu je jednoduchá.
Jak připravit piškot na tunel
Postupovat můžete podle návodu:
- Připravíme si formu na srnčí hřbet, vyloženou potravinářskou fólií. Plech vyložíme pečicím papírem nebo ho důkladně vymažeme a vysypeme.
- Umícháme si těsto podle osvědčeného receptu na piškotovou roládu. Z piškotového plátu po upečení sejmeme papír a necháme ho vychladnout.
- Na kraj plátu přiložíme okraj formy, koulením ji přetočíme na druhou stranu a označíme nožem. Obkreslíme konce a také horní otevřenou část.
- Všechny čtyři tvary pečlivě vykrájíme nožem. Zbytky piškotu využijeme k přípravě kuliček a lízátek, nebo je vložíme do krému v tunelu.
- Největším plátem piškotu vyložíme formu a její konce. Do vzniklé prohlubně navrstvíme krém a nahoru položíme poslední plátek jako pokličku.
Jak připravit krém do tunelu
Jaký krém se nejvíce hodí k naplnění tunelu?
- Ušlehaná smetana s kousky ovoce. Je možné použít i sýr mascarpone.
- Smetanový krém s ovocem, zpevněný plátkovou či práškovou želatinou.
- Pudinkový máslový krém s ovocem nebo barevnými kousky želé.
- Našlehaný tvaroh, zjemněný zakysanou smetanou, proložený ovocem.
- Plátky piškotu, nasáklé punčovým rozvarem nebo ovocnou šťávou.
Jak dozdobit náplň v tunelu
Do tunelu zvolíme krém, který bude po vychlazení pevný a moučník s ním půjde krájet:
- Krém můžeme proložit zbytky piškotového plátu (pokud zbyde, tak celým) nebo dětskými či cukrářskými piškoty a sušenkami.
- Použijeme čerstvé, kompotované nebo kandované ovoce, barevné želé, čokoládové pecičky, drcené sušenky nebo cukrářské zdobení.
- Náplň můžeme připravit i několikabarevnou díky jedlým potravinářským barvám, kakau nebo rozmixovanému ovoci.
- Dobře vypadá i chutná moučník, složený z několika druhů náplní, vkusně naskládaných do prohlubně ve formě (piškot, krém, ovocné želé).
Jak servírovat tunel
Sladké drobečky
K přípravě tunelu použijeme formu na srnčí hřbet nebo chlebíčkovou formu. Kdo ji nemá, pomůže si rovnou plastovou lahví, kterou po délce rozřízne a postaví na podnos mezi kastrůlky s vodou, aby se nepřevrátila. Tunel připraví i kuchařka, které se začal trhat plát na roládu. Stačí ho opatrně naskládat do formy, vyložené fólií, naplnit a po vychladnutí a vyklopení hezky ozdobit. Kdo si netroufne na piškot nebo na jeho přípravu nemá čas, může formu vyložit dětskými či cukrářskými piškoty.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero na téma želatina: Jaké jsou její vlastnosti, k čemu se používá a čím se dá nahradit
Snadný nepečený jahodový dort: O dokonalý výsledek se postará dortové želé i želatina, která nesmí projít varem
Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně
Komentáře