Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladký tunel je lahodná kombinace pečeného a nepečeného moučníku, vytvarovaného v chlebíčkové formě nebo ve formě na srnčí hřbet. V řezu je vidět vkusná mozaika barevné náplně v tenké slupce piškotového těsta.

Tunely připravovaly už naše babičky a plnily je ušlehanou smetanou s kousky ovoce. Postupem doby šlehačku nahradily smetanové směsi se želatinou, díky které byl moučník pevnější, lépe se krájel a déle vydržel. Příprava tunelu je jednoduchá.

Jak připravit piškot na tunel

Postupovat můžete podle návodu:

  • Připravíme si formu na srnčí hřbet, vyloženou potravinářskou fólií. Plech vyložíme pečicím papírem nebo ho důkladně vymažeme a vysypeme.
  • Umícháme si těsto podle osvědčeného receptu na piškotovou roládu. Z piškotového plátu po upečení sejmeme papír a necháme ho vychladnout.
  • Na kraj plátu přiložíme okraj formy, koulením ji přetočíme na druhou stranu a  označíme nožem. Obkreslíme konce a také horní otevřenou část.
  • Všechny čtyři tvary pečlivě vykrájíme nožem. Zbytky piškotu využijeme k přípravě kuliček a lízátek, nebo je vložíme do krému v tunelu.
  • Největším plátem piškotu vyložíme formu a její konce. Do vzniklé prohlubně navrstvíme krém a nahoru položíme poslední plátek jako pokličku.

Jak připravit krém do tunelu

Jaký krém se nejvíce hodí k naplnění tunelu?

  • Ušlehaná smetana s kousky ovoce. Je možné použít i sýr mascarpone.
  • Smetanový krém s ovocem, zpevněný plátkovou či práškovou želatinou.
  • Pudinkový máslový krém s ovocem nebo barevnými kousky želé.
  • Našlehaný tvaroh, zjemněný zakysanou smetanou, proložený ovocem.
  • Plátky piškotu, nasáklé punčovým rozvarem nebo ovocnou šťávou.

Jak dozdobit náplň v tunelu

Do tunelu zvolíme krém, který bude po vychlazení pevný a moučník s ním půjde krájet:

  • Krém můžeme proložit zbytky piškotového plátu (pokud zbyde, tak celým) nebo dětskými či cukrářskými piškoty a sušenkami.
  • Použijeme čerstvé, kompotované nebo kandované ovoce, barevné želé, čokoládové pecičky, drcené sušenky nebo cukrářské zdobení.
  • Náplň můžeme připravit i několikabarevnou díky jedlým potravinářským barvám, kakau nebo rozmixovanému ovoci.
  • Dobře vypadá i chutná moučník, složený z několika druhů náplní, vkusně naskládaných do prohlubně ve formě (piškot, krém, ovocné želé).

Jak servírovat tunel

Moučník necháme důkladně ztuhnout v lednici - v případě použití želatiny i přes noc. Na formu přiložíme tác, moučník otočíme a sejmeme potravinářskou fólii. Před nakrájením tunel ozdobíme stejně jako roládu nebo řezy šlehačkou, čokoládou, cukrovou polevou či ovocem. Někdy je ale méně rozhodně více - a barevná náplň bude příjemným překvapením po rozkrojení jednoduchého piškotového moučníku.
 
Na náplň do tunelu můžeme použít i smetanový krém proložený piškoty, který si zkusíme připravit podle videa:

Sladké drobečky

K přípravě tunelu použijeme formu na srnčí hřbet nebo chlebíčkovou formu. Kdo ji nemá, pomůže si rovnou plastovou lahví, kterou po délce rozřízne a postaví na podnos mezi kastrůlky s vodou, aby se nepřevrátila. Tunel připraví i kuchařka, které se začal trhat plát na roládu. Stačí ho opatrně naskládat do formy, vyložené fólií, naplnit a po vychladnutí a vyklopení hezky ozdobit. Kdo si netroufne na piškot nebo na jeho přípravu nemá čas, může formu vyložit dětskými či cukrářskými piškoty.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky