Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slaná kytice je originálním a vkusným dárkem pro muže. Nahradila v minulosti oblíbený dárkový koš, plný v té době těžko dostupných potravin. Vyrobit kytici zvládne každý - stačí mít k její přípravě dost jedlých ingrediencí.

Květiny jsou muži přijímány s rozpaky, ale jedlá kytice je něco úplně jiného. Pugét, složený z dobrot, které má muž rád, si na jeho stole najde vždy místo. Poradíme vám, jak takovou kytici připravit doma z běžně dostupných potravin.

Z jakých potravin je jedlá kytice

Všechno k přípravě kytice nakoupíme a připravíme předem:

  • Kadeřavý salát, dlouhý pórek nebo jarní cibulku, svazek petrželky
  • Dlouhé klobásky, čabajku, suchý salám na růžičky, šunku na ruličky.
  • Kuličky mozzarelly, kostičky barevného sýra, sýrové nitě, oštěpek.
  • Cherry rajčátka, papričky, okurky, brokolici, ředkvičky, olivy.
  • Slané tyčinky a krekry, preclíky, ořechy v těstíčku, paličky česneku.

Jak poskládat jedlou kytici

Potřebujeme dlouhé špejle a sklenici na odkládání části kytice:

  • Nejjednoduším způsobem je napíchat ingredience na dlouhé špejle jako špízy. Vytvoříme dlouhé stonky, které složíme do kytice, proložíme slanými tyčkami a stonky pórku, které po délce nastříháme. Spodní část kytice zabalíme do hlávkového salátu jako do ozdobného papíru.
  • Na konce špejlí poloviční délky napícháme potraviny a zeleninu - můžeme je ozdobně nakrájet nebo nařezat. Špejle spojíme ve spodní části k sobě, proložíme růžičkami brokolice a květinami ze šunky a sýra, celou kytici dozdobíme petrželkou nebo pórkem.
  • I bez špejlí vytvoříme kytici - například do kornoutu z pečicího papíru. Kornout vysypeme oříšky a na ně rozložíme kadeřavý salát, naskládáme růžičky ze salámu, trubičky ze sýra, květy pažitky, ozdobně nastříhaný pórek, malá rajčátka a kolečka okurky. Spodek kornoutu omotáme ozdobným papírem.

Jedlou kytici poskládáme těsně před jejím darováním, aby nezačaly černat či zasychat konce zeleniny. Pružné stonky natí mohou uvadat, měnit tvar nebo dokonce plesnivět. Také šunka a sýry nejsou příliš pěkné, když oschnou.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více