Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slaný dort se skládá z několika vrstev toustového či bílého chleba, pomazánek, sýra, vajec, šunky, uzenin, čerstvé a nakládané zeleniny a majonézy. Plátky chleba sestavujeme do tvaru korpusu a zdobíme podle chuti.

Zatímco sladké dorty chutnají nejvíce k odpolední kávě jako sladká tečka po slavnostní hostině nebo k mlsání na oslavě, slané dorty slouží jako pohoštění mezi jídly či originální chod k večeři. Slaným dortům dávají přednost spíše muži.

Jak připravit slaný dort

Naplánujeme si, co nakoupit na ozdobení - vše musí být čerstvé:

  • Z chleba okrájíme kůrky, naskládáme je na sebe na podnos a seřízneme do potřebného tvaru. Pak je zase rozebereme - jednotlivá patra potřeme máslem či pomazánkami a obložíme šunkou, pečeným masem, plátkovým sýrem a zeleninou nebo natvrdo uvařenými vejci. 
  • Další plátky chleba jemně potřeme pomazánkou a potřenou stranou položíme na dort, aby se jednotlivé vrstvy k sobě slepily a dort se nerozpadl. Jemně přitlačíme. U dalších pater postupujeme stejným způsobem, dokud nespotřebujeme připravené suroviny.
  • Celý korpus potřeme pomazánkou, boky posypeme strouhaným sýrem a povrch dortu ozdobíme podle fantazie - ze sýra, šunky a salámu lze vyrobit růžičky, roládky, lístky. K dekoraci použijeme plátky vajec, kyselé okurky, olivy, listový salát a ozdobně pokrájenou zeleninu.

Dort připravujeme v den, kdy ho budeme konzumovat. Aby neoschnul, vložíme ho do dózy s víkem nebo přes něj přetáhneme potravinářskou fólii a uložíme ho do lednice nebo chladné místnosti.

Komentáře

Další tipy a triky