Slané pohoštění: Inspirace nejen na Silvestra, ale i na oslavy během roku
Silvestr je dnem, kterým oslavujeme konec starého roku a začátek toho nového, plného předsevzetí, slibů, plánů a očekávání. Je dnem dobrého jídla a pití, svátkem ve znamení oslav a veselí s rodinou a přáteli.
Silvestr je oslavou stejnojmenného papeže, za jehož vlády došlo k přeměně pohanského Říma v křesťanský. Silvestr zemřel 31. prosince a tento den se tradičně oslavuje ukončení pronásledování křesťanů, konec starého roku a začátek nového.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se připravit na silvestrovskou oslavu
Popusťme uzdu fantazii a zkusme i nevyzkoušené:
- Připravíme tradiční ovar z vepřového kolena, který podáváme s chlebem, hořčicí a křenem. Na zapití mastného jídla volíme pivo. Koleno, krkovičku nebo bůček můžeme servírovat i pečené v troubě nebo naložené jako špek.
- Chlebíčky a jednohubky jednoznačně patří k silvestrovské oslavě - použijeme veku nebo bagety a potřeme je pomazánkou nebo bramborovým salátem. Krajíčky obložíme šunkou, vařenými vejci, kyselou okurkou, sýrem a zeleninou.
- Netradiční a originální pohoštění je pýchou každé kuchařky - ať je to sushi, amuse bouche, crostini nebo pizza. Velkým trendem v pohoštění jsou prkénka, vkusně ozdobená sýrem, uzeninami, zeleninou, ovocem, krekry a ořechy.
Čím pohostit větší společnost
V mnoha rodinách se připravují jídla předem:
- Na silvestrovský guláš musíme mít předem naložené maso a spoustu koření. Čím víc mužů, tím víc musí být guláš pikantní.
- Pečivo z listového těsta je jednoduché na přípravu a můžeme ho plnit různými náplněmi - od masových nádivek po pikantní klobásy nebo aromatický sýr.
- Zelenina s dipy ve všech možných úpravách je vhodným občerstvením. Zeleninu podáváme grilovanou, pečenou, naloženou nebo v podobě salátu.
Když se ozvou nečekaní hosté, měli bychom mít aspoň listové těsto v mrazáku - jeho výhodou je rychlé rozmražení a ještě rychlejší přeměna v nadýchané chuťovky. Na přípravu šneků z listového těsta se můžete podívat v našem videu:
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Komentáře