Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slaný karamel je unikátní spojení páleného cukru a slaného másla - díky němu nemá karamel jen fádní sladkou chuť, ale celou paletu chutí, která je nepostradatelná při výrobě bonbónů, krémů nebo náplní do pečiva.

Pro někoho je obtížné představit si spojení cukru a soli ve sladkých dobrotách a cukrovinkách - ale po chvíli ochutnávání každý zjistí, že právě sůl dodává karamelu tu jedinečnou chuť, která ho ve Francii proslavila už před několika stovkami let.

Jak připravit slaný karamel

Přípravu karamelu nelze urychlit, musíme si s ním pohrát:

  • Cukr nasypeme do kastrůlku, pokropíme ho vodou a necháme postupně svařit na hustý cukrový sirup, který začne pomalu zlátnout a hnědnout. 
  • Po dosažení požadované barvy nalijeme do karamelu 33% smetanu (pozor, prská) a za stálého míchání metličkou provaříme, dokud není směs hladká.
  • Směs odstavíme z plotny, přidáme kousek másla, větší špetku růžové himalájské soli nebo vločkovou sůl a důkladně promícháme.
  • Karamel přelijeme do sklenic a uschováme. Hustý karamel pro přípravu bonbónů nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a necháme ztuhnout.

Co udělat ze slaného karamelu

Použijeme ho všude tam, kde sladký karamel:

  • Z karamelového plátu nakrájíme kostičky - karamelky. Zapíchnutím špejle do kolečka karamelu na pečicím papíru vytvoříme lízátka nebo ozdoby.
  • Tekutý karamel (kulér) se používá do krémů, zmrzlin, nápojů, na poháry a do sladkých polev. Vynikající chuť ale dodá i grilovanému masu a sýrům.
  • Karamel vytváří krustu na dortech a cukroví. Také do něj máčíme čerstvé ovoce nebo ho mícháme s oříšky, kterým dodá pevnost a křupavost.
  • Z karamelu můžeme vyrobit dekorace na všechny možné příležitosti - karamelové vlasy, karamelové střepy, karamelové diamanty a mnoho dalších.

Pokud jste dostali chuť na slaný karamel a rádi byste si ho vyzkoušeli, ale nevíte, jak na to, zcela jistě vám pomůže naše video:

Komentáře

Další tipy a triky