Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slané koláče jsou známé po celém světě. Plníme je masem, zeleninou, sýrem a také houbami - hlavně na podzim, kdy jich nosíme domů tolik, že už nevíme, co s nimi. Koláč je jednou z možností, jak houby zpracovat a připravit si z nich chutnou večeři.

Koláč, pizza, páj nebo quiche plněný houbami je výborná pochoutka pro všechny milovníky hub. Poradíme vám několik receptů na slané těsto, abyste si takový mohli připravit. Vaše rodina nebo přátelé si na něm opravdu pochutnají.

Jaké těsto připravit na slaný koláč

Existuje mnoho receptů, my vám představíme některé z nich:

  • Listové těsto z obchodu (domácí listové těsto umí málokdo) vyválíme a vyložíme jím kulatou formu nebo plech. Nemusíme je vymazávat máslem, těsto obsahuje dost tuku. Dno propícháme vidličkou.
  • Křehké těsto připravíme z 250 g hladké mouky, 125 g másla, 1 žloutku a soli. Těsto zpracujeme robotem, abychom ho příliš nezahřáli. Naopak kousíčky tuku v těstě ho udělají křehčí. Necháme ho v lednici odpočinout.
  • Kynuté těsto je z 250 g hladké mouky, 50 g rozpuštěného tuku, 1/2 kostky droždí, 1 žloutku a soli. Připravíme si kvásek s droždím, teplým mlékem a špetkou cukru v důlku z mouky a pak umícháme těsto, které necháme kynout.
  • Pizza těsto připravíme z 250 g hladké mouky, 1/4 kostky droždí, špetky cukru, soli a 150 ml vlažné vody. Do důlku v mouce vložíme droždí, cukr a vlažnou vodu. Necháme vzejít, smícháme se zbylými surovinami a necháme kynout.
  • Jogurtové těsto se skládá z 250 g hladké mouky, 100 ml bílého jogurtu, 125 g rozpuštěného másla, vaječného žloutku a soli. Těsto vypracujeme, dokud není hladké a nelepí se. Necháme ho v lednici odpočinout.
  • Rychlé těsto připravíme z 250 g hladké mouky, 1 lžíce kysanky, 1 lžíce cukru, 1 vejce, 60 ml oleje a soli. Rychle vypracujeme hladké nelepivé těsto, které dáme odpočinout do lednice.

Příprava těsta na pečení

Těsto rozválíme na tenko. Vyložíme jím koláčovou nebo dortovou formu a propícháme dno vidličkou, aby se při pečení nevyboulilo. Můžeme využít i slepé pečení, kdy na těsto položíme pečicí papír a nasypeme vrstvu hrachu nebo fazolí. Koláč předpečeme v troubě a poté ho naplníme a dopečeme. 

Jak připravit náplň do houbového koláče

Hlavní surovinou pro houbový koláč jsou očištěné a pokrájené houby. Volíme tvrdší houby (hřiby, křemenáče, lišky, růžovky, žampióny). Na tuku osmahneme cibulku spolu se slaninou, přidáme houby a orestujeme. Houby rozprostřeme na těsto a zalijeme směsí sýra, smetany, mléka a vajec se solí a pepřem, dochutíme muškátovým oříškem. Upečeme do červena.

Čím vylepšit houbový koláč

Do směsi můžeme přidat zeleninu (špenát, pórek, česnek) a bylinky, popřípadě jinou zeleninu, kterou předem blanšírujeme, aby nebyla tvrdá. Povrch můžeme poklást tenkými plátky hub, slaniny nebo masa a posypat sýrem typu parmezán, gouda nebo ementál. Pokud nám zbyde těsto, můžeme vyválet ještě jednu placku a přiložit ji na koláč před pečením - vytvoří se "poklička".

Dostali jste chuť na houbový koláč, máte v lednici listové těsto a manžel donesl z lesa houby? Podívejte se na náš video-recept - možná si podle něj zkusíte koláč připravit:

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky