Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čemu se říká slepé pečení? Předpečení korpusu z křehkého těsta za pomoci fazolí nebo hrachu

Koláč z křehkého těsta je vhodné předpéct pomocí slepého pečení, aby se do něj nevsakovala šťáva z ovoce nebo zeleniny. Korpus se pak plní různými náplněmi a dopeče se. Můžeme ho použít i k naplnění surovinami, které není potřeba dopékat.

Slepé pečení se používá při pečení korpusů z křehkého těsta, aby se vlhkými náplněmi nerozmočily. Dno se pokryje suchými luštěninami a peče se s nimi, takže zůstane pěkně rovné a nevyboulí se. Luštěniny můžeme použít i při dalším pečení.

Jak použít "slepé pečení" při přípravě těsta

Připravíme si vhodnou formu a vyložíme ji papírem nebo vymažeme tukem:

  • Odpočinuté křehké těsto rozválíme a vyložíme s ním formu. Okraje odřízneme a dno propícháme vidličkou.
  • Na dno korpusu nasypeme suché fazole nebo hrách, které těsto zatíží a nenechá ho, aby se vyboulilo.
  • Po upečení korpusu luštěniny vysypeme, necháme vychladnout a uschováme na příště - ale k jídlu už je nepoužijeme.
  • Předpečený korpus naplníme připravenou sladkou nebo slanou náplní a dopečeme v troubě.
  • Suchý upečený korpus můžeme použít jako formu pro smetanový krém se želatinou, který pak necháme dobře vychladit v lednici.

Podle našeho videoreceptu si můžete připravit quiche - slaný lotrinský koláč a použít při jeho přípravě metodu slepého pečení:

 

Komentáře

Další tipy a triky