Čemu se říká slepé pečení? Předpečení korpusu z křehkého těsta za pomoci fazolí nebo hrachu
Koláč z křehkého těsta je vhodné předpéct pomocí slepého pečení, aby se do něj nevsakovala šťáva z ovoce nebo zeleniny. Korpus se pak plní různými náplněmi a dopeče se. Můžeme ho použít i k naplnění surovinami, které není potřeba dopékat.
Slepé pečení se používá při pečení korpusů z křehkého těsta, aby se vlhkými náplněmi nerozmočily. Dno se pokryje suchými luštěninami a peče se s nimi, takže zůstane pěkně rovné a nevyboulí se. Luštěniny můžeme použít i při dalším pečení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak použít "slepé pečení" při přípravě těsta
Připravíme si vhodnou formu a vyložíme ji papírem nebo vymažeme tukem:
- Odpočinuté křehké těsto rozválíme a vyložíme s ním formu. Okraje odřízneme a dno propícháme vidličkou.
- Na dno korpusu nasypeme suché fazole nebo hrách, které těsto zatíží a nenechá ho, aby se vyboulilo.
- Po upečení korpusu luštěniny vysypeme, necháme vychladnout a uschováme na příště - ale k jídlu už je nepoužijeme.
- Předpečený korpus naplníme připravenou sladkou nebo slanou náplní a dopečeme v troubě.
- Suchý upečený korpus můžeme použít jako formu pro smetanový krém se želatinou, který pak necháme dobře vychladit v lednici.
Podle našeho videoreceptu si můžete připravit quiche - slaný lotrinský koláč a použít při jeho přípravě metodu slepého pečení:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Luštěniny obsahují cenné živiny, včetně pořádné dávky bílkovin. A když nás nadýmají? Snadno tomu předejdeme
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Jak připravit tvarohovou náplň do moučníků. Oblíbenou náplň zvládneme během chvilky. Poradíme správný postup
Komentáře