Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sloní žrádlo je pikantní směs, skvělá k večeři nebo jako pomazánka na chlebíčky
Zdroj: Toprecepty

Sloní žrádlo je pikantní směs ze salámu, koření, majonézy a papriček, kterou podáváme k večeři nebo jako součást pohoštění pro návštěvy. Sloní žrádlo je známé také pod názvem ševcovská pomazánka.

Sloní žrádlo je název, u kterého nikdo neví, kde se vzal. Možná je to proto, že je to tak žravý pokrm, že máme spotřebu jako slon. To nic nemění na tom, že je tato retro pomazánka stále velmi oblíbená. Poradíme vám, jak ji připravit:

Jak připravit sloní žrádlo

Přesný recept na pomazánku neexistuje, zkusíme trochu improvizovat:

  • 300 g měkkého salámu - junior, godhaj, šunkový nebo dietní salám - nakrájíme na tenké nudličky nebo umeleme na masovém strojku.
  • V kastrůlku svaříme 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 1 lžičku chilli, sůl a trochu cukru. Směs při vaření prská!
  • Nasekáme okurku a vmícháme ji do salámu spolu s vychladlou směsí. Přidáme majonézu a vytvoříme konzistenci, jakou potřebujeme.
Fajnšmekři přidají pálivou papričku, nakrájenou na kousky, vejce natvrdo nebo na kostičky pokrájenou cibuli. Necháme v lednici protáhnout a další den mažeme na bílé pečivo - na veku či kolečka rohlíků.

 

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře (2)

vesnickydesolat: Ano, já taky. Ale výborné je i z mortadelly.

Já používám nejčastěji Gothaj (dokonalý chuťově je Písecký), strouhaný na hrubém struhadle:-)

Další tipy a triky