Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Rozmanitost slovenské kuchyně je dána jednak úrodnými nížinami a jednak i hornatými kraji s pastvinami. V úrodných údolích se daří chovu drůbeže, hovězího dobytka a vepřů, pěstování obilí, ovoce, zeleniny a vína. Hornaté kraje se i dnes věnují pastevectví a výrobě s ním spojené, pěstují se hlavně brambory a zelí. Během času sbírala slovenská kuchyně vlivy maďarské a rakouské kuchyně.
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané apod.
Polévky jsou základ
Nejznámější polévky jsou zelné (kapustnica) a luštěninové s klobásou, kyselou smetanou, houbami nebo polévky gulášového typu. Speciální polévky jsou mléčné a syrné s ovčím mlékem a sýry (demikát).
Prívarky jako specialita
Prívarky jsou specifické pokrmy, které se v české kuchyni nevyskytují a jejichž název nelze do češtiny převést. Zjednodušeně je to něco mezi hustou polévkou, omáčkou a teplou zeleninovou (luštěninovou) přílohou. Ne každému prívarky zachutnají, ale v domácí slovenské kuchyni jsou zcela běžné.
Hlavní jídla
Slovenská kuchyně je vydatná, mnohdy pikantní. Nejznámější hlavní jídla zahrnují masité i bezmasé pokrmy. Z masitých sem patří pečené maso, vnitřnosti, živáňská pečeně, guláše, řízky.
Proslavené jsou halušky, strapačky, pirohy i jiná moučná jídla. V Čechách běžná sladká jídla jsou zde konzumována spíš jako dezert.
Přílohy často jiné než u nás
Přílohou bývá často pečivo (pagáče), různé placky (osúchy), vlivem rakouské kuchyně i knedlíky. Známé jsou výborné lokše, které si např. k pečené huse (kachně) dávají místo knedlíků.
Moučníky původem z Rakouska i Maďarska
Moučníky pochytaly vlivy maďarské i rakouské kuchyně, proto se zde setkáme se záviny, řezy, koláči plněnými ovocem, ale často i mákem, ořechy a tvarohem.
Mezi nejznámější moučníky patří skalický trdelník, bratislavské rohlíčky, fánky (odvozeno od slova fašiang=masopust), makovník, ořechovník a to i v mřížkové podobě. Také mnoho druhů cukroví, zákusků a medovníků se v rodinách peče na svátky a slavnosti
Sýry jsou specifické
Sýry jsou proslavené ovčí a mají specifickou vůni a chuť. Většinou se prodávají uzené i neuzené. Brynza je měkký sýr jemné a tvarohovité konzistence. Oštěpek (oštiepok) je z čerstvého nekysaného mléka a vtlačuje se do různých dřevěných vyřezávaných forem, které v nich zanechají krásný vzor. Parenica je pařený sýr jemné chuti, prodává se v podobě stuhy stočené do kruhu. Korbáčik je sýr vytvarovaný jako provázky spletené do malých copánků.
Nápoje alkoholické i nealko
Z nápojů kromě vína je proslavená borovička z jalovcových bobulí a nealkoholická zdravá žinčica ze zakysaného ovčího mléka. Na Slovensku se vyrábí oblíbená Kofola.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Komentáře