Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Prívarok je jeden z typických pokrmů slovenské kuchyně. Název nelze přeložit do češtiny a sám pokrm nejde zcela přirovnat k žádnému známému jídlu. Je to něco mezi hustou polévkou, teplou přílohou a omáčkou. Jde o syté, výživné a poměrně levné jídlo.
Prívarky jsou nejčastěji zeleninové. Hravě do nich zpracujeme zeleninu ze zahrady nebo z trhu. Známe ale i prívarky luštěninové (fazolový, čočkový), bramborové a další. Názvy mají vždy podle hlavní suroviny. Některé tyto pokrmy u nás známe také pod názvem „na kyselo“ (např. čočka, fazolky, brambory na kyselo) nebo „zadělávané“ (hrášek, kapusta, fazolky).
Jak prívarky připravujeme
Podušenou nebo vařenou surovinu zahustíme jíškou nebo cibulovou jíškou, ochutíme solí, kmínem, pepřem, česnekem nebo bylinkami. Mnohé prívarky jsou lehce nakyslé chuti. Kyselíme je octem nebo citronovou šťávou a zjemňujeme mlékem, smetanou i kysanou smetanou podle chuti.
K čemu jíst prívarky
Podáváme je k pečenému nebo dušenému masu, sekané, uzeninám i vejcím - buď vařeným nebo připraveným jako volské oko. Mohou se jíst také jako hlavní chod, podávané jednoduše s chlebem.
Prívarky bychom neměli opomíjet, chutně si jimi zpestříme jídelníček a navíc je to hodnotné výživné jídlo, kterým nasytíme rodinu doslova za pár korun. Více o slovenské kuchyni se dočtete v našem dalším článku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Komentáře