Šmakoun: Poradíme vám, co z tohoto výrobku z vaječných bílků připravit
Šmakoun je potravina z vaječných bílků, která se prodává ve formě malých válečků. Na trhu již existují i Šmakouny různě ochucené, klasický má však neutrální chuť, a proto se hodí do mnoha slaných i sladkých pokrmů.
Šmakoun se používá zejména při přípravě nízkokalorických jídel, jelikož neobsahuje žádný tuk ani cukr. Pokrmu naopak dodává pořádnou nálož bílkovin, což ocení zejména sportovci, ale i lidé, kteří nejí maso.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Šmakoun v kuchyni
Šmakouna je možné jíst studeného - jen tak. Nedá se však říct, že byste si na něm při tomto způsobu podávání vyloženě pochutnali. Proto přinášíme několik tipů, jak ho chutně zapracovat do jídelníčku, a zařadit tím do své stravy více potřebných bílkovin.
- Naslano se Šmakoun může upravovat stejně, jako kdybyste pracovali s masem. Můžete ho zapékat se zeleninou, orestovat na pánvi (pokud je nakrájený na nudličky), nebo ho obalit v trojobalu a osmažit.
- Najemno nastrouhaný se skvěle hodí do různých zeleninových placiček, přidat ho ale můžete i do masových karbanátků.
- Šmakoun vás zasytí i v kterékoliv pomazánce. Připravujete-li si doma hummus, můžete ho rovnou rozmixovat s ostatními ingrediencemi.
- Rozmixovaný Šmakoun se dá také přidat do klasického těsta na palačinky nebo wafle, a připravit se z něj dají i výživově hodnotnější krémy do dortů.
- Stejně jako klasický, tak i ten ochucený můžete rozmixovat spolu s vaším oblíbeným ovocem, jogurtem a sladidlem, nalít do formiček na zmrzlinu, vložit do mrazáku a za pár hodin si vychutnávat zdravou zmrzlinu.
- Šmakouna také hojně využijete do vánočního cukroví - přidejte ho do různých nepečených koulí, sušenek, ale i do sváteční rolády.
- A pokud milujete legendární krtkův dort, ale zároveň si nechcete dopřávat příliš často ten z prášku, je pro vás jeho zdravější verze se Šmakounem ideální volbou.
Avokádo se stává čím dál tím více oblíbenější. Když k němu přidáte uvařená vejce, cibuli a koření, máte hned jednoduchou a chutnou pomazánku k pečivu. A když do mixéru navíc přihodíte i kousek Šmakouna, bude pomazánka i plná bílkovin.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoce televizní hlasatelky Marie Retkové: Jsme rybí rodina, řízek u nás nehrozí. Do salátu nedávám zeleninu, říká moderátorka
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Šneky z listového těsta: Inspirujte se výběrem receptů na osvědčené chuťovky
Komentáře