Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na smaženou rýži? Je to skvělá příloha a výborné hlavní jídlo, které vyzkoušíme podle jednoduchého receptu
Zdroj: Pixabay

Dostali jste chuť na Asii? Možná byste chtěli zkusit rýži trochu jinak nebo vám zbyla rýže a nevíte, co s ní? Pojďme se spolu podívat na přípravu rýže smažené, která může být hlavním chodem či přílohou a dá se podávat s masem i bez.

Je to jednoduché a velmi chutné. Základem je předem uvařená rýže, která se smaží na pánvi. K ní je vhodné přidat pár základních surovin a za chvilku si pochutnáme na výborném jídle podle asijské kuchyně.

Jak připravit smaženou rýži

Na pánvi si rozpálíme rostlinný olej a připravíme míchaná vejce ze dvou vajec. Vejce odebereme či odsuneme na stranu, doplníme tuk na pánvi a přidáme zeleninu. Nejčastěji se dává cibule, česnek, mrkev a hrášek. Doporučujeme ½ hrnku cibule, ¼ hrnku mrkve, ¼ hrnku hrášku a 2 stroužky česneku. I zeleninu necháme odpočívat odloženou mimo pánev nebo stranou na pánvi. Přidáme 2 hrnky předem uvařené rýže a sójovou omáčku, promícháme a po pár minutách smícháme s uvařenou zeleninou a připravenými vejci. Dochutíme solí a pepřem, poté můžeme podávat. 

Čím doplnit pokrm se smaženou rýží

Můžeme přidat maso kuřecí, vepřové či hovězí. Vhodné jsou i krevety a to předem připravené nebo doplněné k výše uvedené zelenině. A pokud máte asijskou kuchyni opravdu rádi, možná připojíte i zázvor, sezamová semínka nebo ústřicovou omáčku.

Jedná se o rychlé, jednoduché, variabilní a bezodpadové vaření. Výsledkem je talíř plný dobrého jídla. Jakou variantu přípravy smažené rýže zkusíte vy?

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli