Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řízek není jen plátek obalovaného masa. Víte, co vše se dá usmažit v trojobalu?
Zdroj: Pixabay -Matthiasboeckel

Pod slovem "řízek" si všichni představíme plátek vepřového masa, obalený v mouce, vejci a strouhance, a poté usmažený na pánvi ve vrstvě tuku. Víte, z čeho všeho lze připravit vynikající řízek? Poradíme vám několik tipů na řízky, které vám budou chutnat stejně jako ty vepřové.

Řízek má mnoho podob. Známe řízky masové, zeleninové, houbové nebo sýrové. Poradíme vám suroviny, které lze klasicky obalovat v trojobalu a může je jíst i ten, kdo nesmí nebo nemůže jíst maso. Víte, které to jsou?

Řízky z masa

Nejběžnějším a nejznámějším pokrmem u nás je vepřový řízek.

  • Klasickým základem na řízky jsou plátky vepřového masa (krkovice, kýta, plec) nebo drůbežího masa (krůtí a kuřecí stehna nebo prsa).
  • Mohou to být i játra, mleté maso jednodruhové i míchané, telecí a králičí maso, zvěřina - prostě takové maso, které je po smažení křehké a šťavnaté.
  • Hovězí maso není na smažení v trojobalu vhodné, výjimkou jsou smažená vemínka.

Rybí řízky

Kdo má doma rybáře, má vyhráno. Ale i mražené ryby se dají chutně připravit.

  • Používáme čerstvé nebo mražené ryby, které jsou filetované - tzn. seříznuté na plátky a očištěné od kostí (nejznámější je kapr, pangas, treska).
  • Některé ryby krájíme na podkovy (kapr) a některé necháváme v celku (sardinky).
  • Ryby, které obsahují hodně kostí (cejn, štika) musíme na povrchu nařezat, abychom drobné kosti narušili. Také máčení v kyselých marinádách kostičky částečně rozpustí.
  • Lahůdkou jsou jikry a mlíčí nebo smažené kalamáry a jiné plody moře.

Řízky z uzeniny

Po uzenině můžeme sáhnout, když nás tlačí čas a musíme použít suroviny z ledničky.

  • Nejznámějším takovým pokrmem je "studentský" řízek z godhaje.
  • Obalit a usmažit ale můžeme i jiné druhy měkkých salámů a šunky. 
  • Vynikající pochoutkou je řízek z uzené krkovičky. Jiná uzená masa je potřeba předem uvařit, aby nebyla tuhá.

Sýrový smažák

"Smažák a hranolky" zní nejčastěji v restauracích i ve stáncích. Možná i u vás doma.

  • Obalovaný a smažený sýr je základním pokrmem každého menu ve všech restauracích snad na celém světě. Obalovat lze jakýkoliv druh sýra, ale nejlepší je gouda, eidam, čedar nebo ementál.
  • Vynikající pochoutkou je smažák z tvarůžků, balkánského sýra nebo Hermelínu. Vhodnější je vybrat tučnější sýr, který je chutnější, jemnější a neroztéká se při smažení.

Zeleninové řízky

Jsou vhodné i pro vegetariány, nezatěžují trávicí trakt jako maso a dají se i péct.

  • Obalit se dá jakákoliv zelenina - tou nejpoužívanější je květák a brokolice. Sladké růžičky této zeleniny si našly své místo i na menu vyhlášených restaurací.
  • Vynikající smaženou zeleninou jsou cuketa, dýně a také pórek, který můžeme na jedné straně rozkrojit a vložit do něj tyčinku anglické slaniny.

Řízky z hub

Tradiční letní a podzimní jídlo je levné a výborné, pokud se zpracuje ihned.

  • Obalujeme 1 cm silné plátky hub, které osolíme. Plátky se snažíme mít co největší, abychom nestáli v kuchyni celý den. Pracujeme rychle, aby houby nepustily vodu. 
  • Z hub je nejlepší bedla, muchomůrka růžovka, hřiby a žampióny, pýchavky. Dobří houbaři sbírají i jiné houby, ze kterých připravují řízky, ale pokud je spolehlivě neznáme, nesbíráme je.

Několik tipů na téma řízek

Seznámili jsme vás s nejpoužívanějšími surovinami, které se dají obalit v trojobalu a osmažit. Nemusíme však smažit jen na vysoké vrstvě tuku v pánvi.
  • Řízky se dají upéct i na tenké vrstvě oleje v troubě - jsou pak zdravější. Někdy je potřeba řízky před pečením přestříknout olejem, aby nebyly příliš vysušené.
  • Do strouhanky lze zamíchat drcené kukuřičné vločky, nastrouhaný sýr (eidam, parmezán) nebo přisypat koření, které máte rádi a dochutit tak nevýraznou zeleninu.
  • Ze zbylého trojobalu můžeme vytvořit křupavé placičky. Suroviny smícháme, doladíme hustotu mlékem nebo vodou, dosolíme a smažíme placičky, které jsou ve větším množství samostatným pokrmem.

Mleté maso se sýrem, známé jako holandský řízek, je jedním z řízků, které nikdy nezevšední. Podívejte se na video, jak takový řízek připravit:

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky