Smetanová omáčka z pečených paprik se výtečně hodí k těstovinám. Překvapí jednoduchou přípravou a jemnou chutí
V letních měsících není čas na zdlouhavé vaření a přípravu hutných a těžkých jídel. Každý si rád uvaří lehký oběd, který je během chvilky na stole. Když je navíc připraven z čerstvé zeleniny, nemůžete si přát nic lepšího. Jak si takový oběd připravit z pečených červených paprik, to vám poradíme v našem článku.
Papriky jsou letní zeleninou, která je spolu s rajčaty a okurkami velmi oblíbená. V letních měsících jsou papriky plné vitamínů a byla by škoda toho nevyužít a něco si z nich nepřipravit. Papriky výborně chutnají čerstvě utržené v lehkých salátech, ale jsou i velmi lahodné, když se tepelně zpracují. Pečené papriky v troubě jdou navíc lehce oloupat a zbavíte se tak slupky, která je pro mnohé těžce stravitelná. Takto upravené papriky se pak hodí na přípravu pomazánek či omáček na těstoviny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Smetanová omáčka je raz dva hotová
Na dvě porce budeme potřebovat: 3 velké červené masité papriky, 2 lžíce rajského protlaku, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 1-2 chilli papričky, 200 ml smetany ke šlehání, sýr Gran Moravia, sůl, olivový olej.
- Nejprve si připravíme papriky, které vložíme do pekáčku, dáme do trouby (rozehřáté na 200 °C) a pečeme cca 30 minut, než se na nich začnou tvořit puchýřky.
- Horké papriky vložíme do sáčku, uzavřeme a necháme je "zapařit". Z paprik sloupneme slupku a odstraníme semínka.
- V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme jemně nakrájenou cibuli, necháme ji zpěnit, přidáme česnek nakrájený na plátky, rajský protlak, chilli papričky a na mírném ohni podusíme.
- Do pánve přidáme připravené papriky, společně krátce povaříme, přilijeme smetanu a necháme přejít varem.
- Na závěr vše dochutíme solí a rozmixujeme na jemnou hustou omáčku.
- Těstoviny připravíme podle návodu al dente a promícháme s omáčkou. Na talíři posypeme sýrem.
Plněné papriky s rajskou omáčkou
Papriky, které jsou plněné mletým masem a jsou připravené s rajskou omáčkou neřadíme k lehkým obědům jako těstoviny se smetanovou omáčkou, ale jedná se také o oběd, který se typicky připravuje v létě, a to díky velké úrodě paprik. V letní sezóně můžete do omáčky místo protlaku přidat čerstvě utržená rajčata ze zahrady a připravit si tak jídlo plné vitamínů. K omáčce se nejlépe hodí houskový knedlík nebo těstoviny. S přípravou vám pomůže náš video-recept.
Používáte při vaření pečené papriky? Budeme rádi, když se s námi o své oblíbené recepty podělíte v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak oloupat nebo spařit papriku? S našimi tipy budete mít během chvilky hotovo
Jak udělat dobrý houskový knedlík? Uvařte ho z kynutého těsta. Klasický recept nezklame, knedlíky se zaručeně povedou
Jak na barevné domácí těstoviny: Můžete je obarvit špenátem, rajským protlakem nebo červenou řepou
Komentáře