Šneci a hlemýždi v české kuchyni: Pokud použijeme polotovar, bude příprava snadná
Šnek, hlemýžď, je druh suchozemského plže, který se chová k jídlu. Nemá žádné kosti a jeho tělo i orgány jsou schované v točité ulitě. Ve Francii a ve Španělsku jsou hlemýždí maso, játra a kaviár považovány za delikatesu.
Pro mnoho lidí je konzumace šneků naprosto nepřijatelná. Kuchaři v dobré restauraci si však s jejich přípravou umí poradit. Do šnečího menu potřebujeme speciální hlemýždě zahradní nebo africké, popřípadě je můžeme koupit zpracované.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit šneky
Můžeme si je nasbírat nebo koupit od pěstitelů:
- Šneky necháme v uzavřené krabici s dírami po dobu 5–10 dní, aby se vyprázdnili a zbavili slizu. Pak ulitu vydrhneme kartáčkem, čímž ji zbavíme nečistot.
- Dáme vařit osolenou vodu se lžicí octa a šneky do ní vhodíme. Vaříme je asi 30 minut, pak je vyjmeme a necháme vychladnout.
- Ostrým nástrojem (drátem) vytáhneme šnečí maso z ulity a dáme pozor, abychom neutrhli ocásek, ten totiž i s blánou musíme odstranit.
- Maso bez ocásků vaříme v zeleninovém vývaru s bylinkami a bílým vínem několik hodin. Pak je vyjmeme sítkem a necháme vychladnout.
- Ulity, které je možné využít k servírování masa nebo je plnit náhražkami šneků, vaříme v původní vodě další hodinu a necháme je v ní do vystydnutí.
Finální příprava šnečího masa
Máme na výběr několik možností přípravy - zde je pár tipů:
- Máslo ušleháme se žloutky, solí, pokrájenou šalotkou a lisovaným česnekem, přidáme hladkou petržel. Do formiček vložíme kousky šnečího masa, na ně namažeme ochucené máslo a upečeme do červena.
- Jemně nasekané maso smícháme s kostičkami žemle, namočenými ve smetaně, přidáme žloutky, lžíci rozpuštěného másla, petrželku a sardelovou pastu. Směsí naplníme čisté ulity a na plechu upečeme.
- Předvaření hlemýždi nám ušetří část práce - dáme je na několik hodin vařit se zeleninou, česnekem, bílým vínem a bylinkami. Pak vývar zredukujeme, zašleháme do něj žloutky, promixujeme a omáčkou přelijeme šneky.
Šnečí kaviár je pro běžné kuchaře nedostupný. Můžeme ho koupit konzervovaný za opravdu vysokou částku - ale požitek z delikatesy bude mít jen takový gurmán, který se spokojí jen s praskáním drobných kuliček v ústech.
Komentáře