Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šnek, hlemýžď, je druh suchozemského plže, který se chová k jídlu. Nemá žádné kosti a jeho tělo i orgány jsou schované v točité ulitě. Ve Francii a ve Španělsku jsou hlemýždí maso, játra a kaviár považovány za delikatesu.

Pro mnoho lidí je konzumace šneků naprosto nepřijatelná. Kuchaři v dobré restauraci si však s jejich přípravou umí poradit. Do šnečího menu potřebujeme speciální hlemýždě zahradní nebo africké, popřípadě je můžeme koupit zpracované.

Jak připravit šneky 

Můžeme si je nasbírat nebo koupit od pěstitelů:

  • Šneky necháme v uzavřené krabici s dírami po dobu 5–10 dní, aby se vyprázdnili a zbavili slizu. Pak ulitu vydrhneme kartáčkem, čímž ji zbavíme nečistot.
  • Dáme vařit osolenou vodu se lžicí octa a šneky do ní vhodíme. Vaříme je asi 30 minut, pak je vyjmeme a necháme vychladnout.
  • Ostrým nástrojem (drátem) vytáhneme šnečí maso z ulity a dáme pozor, abychom neutrhli ocásek, ten totiž i s blánou musíme odstranit.
  • Maso bez ocásků vaříme v zeleninovém vývaru s bylinkami a bílým vínem několik hodin. Pak je vyjmeme sítkem a necháme vychladnout.
  • Ulity, které je možné využít k servírování masa nebo je plnit náhražkami šneků, vaříme v původní vodě další hodinu a necháme je v ní do vystydnutí.

Finální příprava šnečího masa

Máme na výběr několik možností přípravy - zde je pár tipů:

  1. Máslo ušleháme se žloutky, solí, pokrájenou šalotkou a lisovaným česnekem, přidáme hladkou petržel. Do formiček vložíme kousky šnečího masa, na ně namažeme ochucené máslo a upečeme do červena.
  2. Jemně nasekané maso smícháme s kostičkami žemle, namočenými ve smetaně, přidáme žloutky, lžíci rozpuštěného másla, petrželku a sardelovou pastu. Směsí naplníme čisté ulity a na plechu upečeme.
  3. Předvaření hlemýždi nám ušetří část práce - dáme je na několik hodin vařit se zeleninou, česnekem, bílým vínem a bylinkami. Pak vývar zredukujeme, zašleháme do něj žloutky, promixujeme a omáčkou přelijeme šneky.

Šnečí kaviár je pro běžné kuchaře nedostupný. Můžeme ho koupit konzervovaný za opravdu vysokou částku - ale požitek z delikatesy bude mít jen takový gurmán, který se spokojí jen s praskáním drobných kuliček v ústech.

Další tipy a triky