Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V mnoha receptech narazíte v postupu na požadavek vyšlehat pevný sníh z bílků. Nabízíme rady pro začátečníky, jak to zvládnout hned napoprvé a perfektně.

Co potřebujete na šlehání

Nádoba na šlehání i metly musí být odmaštěné a bílky nesmí obsahovat příměs žloutků, protože tuk brání správnému vyšlehání. Osvědčilo se potřít stěny nádoby i metly rozkrojeným citronem.

Potřebujete co nejčerstvější vejce v pokojové teplotě, protože s čerstvými bílky, které nejsou studené, se lépe pracuje. Dobře oddělte žloutky od bílků, bílky nalijte do vyšší nádoby vhodné na šlehání. Cukr je nejlepší krupicový (pískový), má správnou velikost krystalků, takže na sebe dobře váže vzduch, který kypří sníh. Moučkový cukr je moc jemný a bývají v něm příměsi. Krystal je zase hrubý, špatně se rozpouští.

Jak správně šlehat

Šlehejte šlehacími metlami, nejlépe elektrickým šlehačem, protože je to pohodlné a rychlé. Ale i různé ruční šlehače vám pomohou a ušetří námahu.

Do bílků dejte špetku soli nebo kávovou lžičku vody a šlehejte zpočátku na nižší rychlost, aby se bílky napěnily a začaly nabírat vzduch.

Na povrchu křupavé, uvnitř vláčné – takhle božsky chutná cukroví upečené z bílkového sněhu. Stačí do něj přidat různé přísady, vyhrát si s tvary a budete mít další druhy navíc. Mezi nejznámější jistě… Podívejte se na všechny bílkové cukroví.

Jakmile bílky zbělají (pokud je v receptu přidání cukru do sněhu, přidejte ho nyní), zvyšte rychlost a šlehejte, dokud z bílků není hustá pěna, která nechává tuhé špičky. Pozor, abyste sníh nepřešlehali, protože z něj nakonec unikne potřebný vzduch, který má kypřit těsto. Přešlehaný sníh se „trhá“ a tvoří krupičku. Sníh musí být hladký a pevný.

Našlehaný bílek ihned použijte, protože stáním řídne. Sníh se do těsta vmíchává po částech a jen lehce se "zabaluje", aby se z něj nevytloukl vzduch.

Věříme, že teď už pro vás nebude problém upéct nadýchaný piškot nebo sněhové pečivo.

 

Komentáře

zdenka.s: Zdeničko, to je báječná zpráva a důkaz, že naše snažení má smysl :yes:. Moc děkuju za zprávu, zlepšila jste mi den :-K:-K:-K. I já Vám přeju hodně zdraví a elánu :-*

zizala: milá paní Jaruško , dneska jsem dělala bílkový chlebíček (mám enormní spotřebu žloutků na zmrzlinu) a podle Vaší rady jsem dala cukr ,když bílky zbělaly a cukr dala krupici (v receptu byla moučka) a tak krásně tuhý sníh jsem ještě s cukrem neměla a těsta je mnohem víc a určitě bude nadýchanější , zatím je v troubě.Moc a moc děkuji,že jste mě naučila v mých bezmála sedmdesáti letech, správně šlehat sníh :-)
Hodně zdraví v novém roce :-K:-K:-K

zdenka.s: Nikdo neví všechno. Jsem ráda, že jsem pomohla. Hezké dny i Vám :-K

zizala: moc děkuji za odkaz na článek :-K:-K. i Vaši radu :yes:, dělala jsem to tedy špatně :-( těším se na příští šlehání :-D hezký den

zdenka.s, Luc77: Mohu doporučit článek .
Cukr se přidává dřív než je sníh vyšlehaný, v okamžiku, kdy bílky zbělají.

zdenka.s: mam stejny problem! Asi se musi vychytat presne ten moment pridani cukru k bilkum..

Tak já nemám problém vyšlehat tuhý sníh ,ale problém nastává , když se má do sněhu přidat cukr.Sníh se okamžitě stane skoro tekutým a to i když dávám cukr po částech. :-//

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky