Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sníh z bílků jsou vlastně vzduchové bublinky, uzavřené v bílkovém obalu. Vzniknou důkladným vyšleháním vaječného bílku za určitých podmínek. Díky sněhu je těsto lehké, kypré a několikanásobně zvětší svůj objem.

Ušlehat sníh není žádná věda, když při tom dodržíme pár jednoduchých zásad. Z bílků tak vznikne velké množství nadýchané jemné bílé pěny, se kterou se dá dále pracovat. Šleháme ručně pomocí metličky nebo elektrickým ručním šlehačem.

Zásady pro kvalitní ušlehaný sníh

Při nedodržení těchto zásad bude sníh vodnatý a nebude držet tvar:

  1. Pečlivé oddělení žloutku od bílku: I malý kousek žloutku zabrání vyšlehání nadýchané pěny.
  2. Naprostá čistota šlehacích metel a mísy: Mastnota se drží převážně v porézních plastových mísách a to i po jejich umytí.
  3. Čerstvá vejce mají dostatek bílkovin pro vytvoření sněhu: Stará vejce mívají řídký bílek, který jde špatně šlehat.
  4. Vejce by měla mít pokojovou teplotu: Stačí je podat hodinu předtím z lednice, ale lepší je připravit je už večer.

Jak ušlehat bílkový sníh

Připravíme si skleněnou, porcelánovou nebo kovovou misku.

  • Začneme sníh šlehat na střední otáčky a postupně přisypeme polovinu jemného krupicového cukru. Moučkový cukr totiž obsahuje přípravky, které brání hrudkovatění, ale do bílků nejsou vhodné.
  • Po vytvoření husté pěny postupně přisypáváme zbylý cukr a šleháme na nejvyšší otáčky, dokud se na sněhu nevytvoří pevné špičky, které se neohýbají. Když do sněhu řízneme nožem, řez se neslije. 
  • Přestaneme šlehat a mísu otočíme dnem vzhůru - pokud v ní sníh drží, je hotový. Při delším šlehání by naopak začal řídnout nebo by se začala oddělovat tekutina, což není žádoucí.

Jedním z lehoučkých sněhových moučníků je například dort Pavlova. Sníh se zde neupravuje tepelně předem, protože prochází tepelnou úpravou v troubě. je ale velice důležité sníh dokonale našlehat, aby byl tuhý a pevný.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky