Co patří do špaget carbonara? Nesmí chybět pancetta, parmezán a vejce
Špagety carbonara jsou jistě známým pokrmem pro všechny milovníky italské kuchyně. Víte, které základní suroviny v tradičním italském receptu nesmí chybět? Řeč je o italské guanciale nebo také pancettě a parmezánu.
Tento snadný recept je původem z Říma a vznikl za války, když byla nouze a zpracovávaly se převážně domácí potraviny. Základem špaget je vždy slanina, vejce a parmezán. Časem se také rozšířila verze s přidáním smetany pro zjemnění.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké suroviny použijeme
Na špagety carbonara nesmí chybět tyto základní suroviny:
- Špagety - vybíráme kvalitní sušené, ne čerstvé, nejlépe ze semolinové mouky.
- Slanina - využívá se především typ guanciale, který pochází z vepřových líček a je příjemně aromatický, dále se často používá pancetta a v posledním případě nám může posloužit také anglická slanina.
- Vejce - v některých receptech jsou použitá vejce celá, u některých naopak pouze žloutky. Když žloutky zahřejeme tak akorát, zhoustnou, ale ještě se nesrazí. Vytvoří díky tomu krémovitou konzistenci.
- Sýr - používají se především dlouho zrající tvrdé sýry typu parmezán nebo pecorino, které můžeme nastrouhat najemno.
Další suroviny
V receptech se může objevovat také tučná smetana pro krémovitost, do tradičního receptu ovšem nepatří. Dále se můžeme setkat s cibulí a česnekem, pokud ale chcete jít ve stopách Itálie "jak se patří", cibuli vynechte a použijte pouze rozmáčknutý česnek, který se používá pouze pro aroma.
Mezi další tradiční italské pokrmy rozhodně patří špagety bolognese s mletým masem a rajčatovou omáčkou. Vyzkoušejte si je podle videonávodu. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Slavné těstoviny carbonara jsou úžasně jemné a krémové díky omáčce ze žloutků. Ty se ovšem musejí přidat v pravou chvíli
Čím starší, tím lepší. Pravý italský parmezán je doslova delikatesou a králem mezi sýry
Jak připravit Spaghetti aglio olio e pepperoncino? Naučíme vás rychlé, výborné a jednoduché italské jídlo
Komentáře