Špenát naší babičky: Zelený čtvrtek, špenát a kopřivy patří k tradičním Velikonocům
Špenát je listová jednoletá rostlina z čeledi laskavcovitých. Ačkoliv je známá už od 10. století, k nám se dostala až v 16. století při křižáckých výpravách. Od té doby je chutnou a zdravou surovinou našich kuchyní.
Špenát má v mrazáku většina kuchařek - ať listový nebo protlak. Čerstvé listy špenátu jsou k dispozici v každém supermarketu. Špenát je všestranná zelenina, kterou mohou jíst i malé děti. Zelené lístky jsou plné vitamínů, minerálů a živin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč jíst na Zelený čtvrtek zelené jídlo
Čtvrtek před Velikonocemi si věřící připomínali poslední večeři Ježíše Krista. Ten den se muselo vyjít na pole a něco udělat i na zahradě. Hospodyně ráno pekly jidáše, které se podávaly k snídani. K Zelenému čtvrtku se vážou mnohé pověry - jednou z nich je tradice vaření a podávání zelených pokrmů jako symbolu jara, zdraví a plodného života. Dopoledne byly děti vyslány, aby přinesly zelené rostliny k jídlu - mladé kopřivy, jarní špenát, salát, čerstvé výhonky, pažitku a zelené bylinky, které naše babičky přidaly do polévek, omáček nebo do velikonoční hlavičky. Mnoho bylinek si rychlily za oknem, aby je bylo možné na Velikonoce použít.
Špenát a kopřivy v kuchyních našich babiček
Vycházelo se z vlastních výpěstků nebo ze sběru bylinek v přírodě:
- Velikonoční hlavičku pekly hospodyně právě na Zelený čtvrtek. Nádivka byla plná špenátu nebo mladých kopřiv a zelených bylin.
- Velikonoční polévka se dochucovala spoustou bylinek a zelených lístků, které se daly najít venku - pampelišky, bršlice, sedmikrásky, medvědí česnek.
- Velikonoční pomazánky se neobešly bez tvarohu, nasekané pažitky a rychlených bylinek, které si babičky pěstovaly na parapetech oken.
- Velikonoční špenát se připravoval i z mladých kopřiv, kterých bylo v přírodě dost, i když Velikonoce vycházely na březen.
- Velikonoční oběd sestával z jarní polévky plné bylinek, hrachu, zelí i kapusty. Zelené pokrmy prostě musely být na talíři po celý den.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ochutit velikonoční jídla zelenými bylinkami
V současné době, kdy téměř všechny potraviny můžeme koupit v obchodě, nemáme s dodržováním tradic Zeleného čtvrtka problém. Přesto lidé dávají šanci mladým kopřivám, medvědímu česneku a bylinkám z přírody, sbírají je a přidávají do velikonočních pokrmů. Pokud dáme přednost modernějším pokrmům, volíme těstoviny nebo palačinky se špenátem, slané koláče, pizzy, rolády a štrúdly, saláty a zelené smoothie.
Chcete se podívat na přípravu chutného špenátu? Zde je recept, podle kterého si špenát můžete uvařit.
Komentáře