Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenát je zřejmě naše nejpoužívanější listová zelenina. Našim kuchyním vévodil už za časů našich babiček, pěstovaly ho, a mražený protlak se dal koupit běžně. A co teprve v současnosti, když si můžeme koupit mladé svěží lístky po celý rok. Jak si se špenátem poradit, aby chutnal pokaždé skvěle?

Ať už si dopřejeme čerstvé listy ve formě salátu nebo ozdoby k vařenému jídlu, určitě si pochutnáme. Navíc je špenát přitažlivý i na pohled, jeho výrazná barva vylepší vzhled jídel, a to nejlépe ve spojení s červenými rajčaty nebo barevnými ředkvičkami. 

Chyby při zpracování špenátu

Při využití špenátu nás mohou napadat některé otázky a pokud s ním ještě nemáme zkušenosti, nemusí jídlo vyjít podle našich představ. Pokud váš špenát nechutná tak, jak by měl, nejspíš za to může některá z následujících chyb, které jsme popsali níže.

Proč zhořkne špenát

S tímto problémem se setkáme opravdu zřídka, ale může se to stát, pokud uvaříme špenát z vlastní zahrady, který jsme včas nesklidili a nechali vyběhnout do květu. Listy špenátu tím ztratí na kvalitě a už patří na kompost. A jak tomu předejít?

  • Velmi kvalitní špenát pro jarní sklizeň získáme z podzimních a velmi časných jarních výsevů.
  • Listy sklízíme včas, dokud jsou pěkné. Špenát při oteplení velmi brzy vybíhá do květu. To je hlavní důvod pro podzimní a časný jarní výsev. Pokud špenát vysejeme pozdě, půjde do květu brzy a sklizeň bude nevalná.
  • Pro pozdější sklizně je třeba používat špenát "celoroční", který není tolik náchylný k vybíhání do květu. Nebo ho nahradit např. mangoldem.
  • Špenát potřebuje dostatek vláhy, a to zvláště při suchém počasí. Proto ho pravidelně zaléváme, pokud zrovna není deštivé počasí. 

Nedostatečné ochucení špenátu

Zejména začínající hospodyňky často neochutí špenát dostatečně a chuť je pak mdlá. Přitom ale špenát nepotřebuje mnoho.

  • Stačí sůl, utřený česnek, případně pepř, nebo ještě trocha vývaru (i bujón či domácí vegeta).
  • Špenát často připravujeme na osmahnuté cibulce, nebo rovnou zásmažce. I díky tomu bude špenát chutnat výborně.
  • Chuť špenátu příjemně zjemní smetana nebo mléko.
  • Přidat můžete i vajíčko, které do špenátu včas vmícháte, aby prošlo dostatečnou tepelnou úpravou.
  • A o dobrou chuť se postará i příloha a "něco" dobrého ke špenátu. Mohou to být např. v troubě pečené brambory a vejce na způsob volské oko.

Proč špenát dobře nechutná

Možná jste udělali i některou další chybu:

  • Nedostatečné očištění: Špenát ze zahrady je potřeba dobře propláchnout, aby v něm nezůstala hlína, kamínky nebo hmyz. Jde to nejlépe pod tekoucí sprchou nebo při mytí v dřezu s vodou, vodu opakovaně měníme.
  • Příliš dlouhé vaření: Špenát obvykle nejprve krátce blanšírujeme (spaříme horkou vodou) a ochladíme. Díky tomu se výrazně zmenší jeho objem a špenát si zachová krásnou svěží barvu. Pak již mu stačí velmi krátká tepelná úprava. Při dlouhém vaření a postávání hotového špenátu na sporáku svou pěknou barvu ztrácí.
  • Špatné uskladnění: Čerstvý špenát buď brzy spotřebujeme, nebo pro pozdější potřebu co nejdříve zmrazíme. Dlouhé skladování "jen tak" mu rozhodně nesvědčí.
  • Nadměrné použití oleje: Do špenátu mnoho tuku nepotřebujeme. Stačí trocha oleje, na kterém osmažíme cibulku, pro lepší chuť špenátu. 
  • Nevyužití vody z vaření špenátu: Vývar obsahuje cenné živiny, proto je výhodné ho využít do polévek, omáček a dalších pokrmů podle potřeby. Dokonce ho můžeme zmrazit na pozdější použití. 
  • Nevyužití stonků: Mladé stonky špenátu běžně používáme. Při vaření špenátu je rozmixujeme nebo pokrájíme společně s celými listy. Starší tuhé listy od velkých a statných rostlin, pokud se nám už nelíbí, ale nepoužíváme, aby negativně neovlivnily chuť jídla.

Aby se vám špenát opravdu povedl a chutnal jako od maminky nebo babičky, můžete se před jeho vařením podívat na video o jeho přípravě.

Budeme rádi, když nám a dalším čtenářům napíšete do komentářů vaše tipy a rady na zpracování špenátu.

 

Další tipy a triky