Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špendlíky nazýváme drobné žluté švestky: Jaký je však rozdíl mezi špendlíkem, mirabelkou a myrobalánem?
Zdroj: Pixabay - JA2020

Drobné žluté plody kolem cest a silnic máme za špendlíky nebo mirabelky. Ale jsou to mirabelky, které rostou volně v přírodě, zatímco špendlíky v zahradách. Obě slivoně mají chutné, sladké plody na rozdíl od myrobalánu, který je méně sladký a má tuhou, nahořklou slupku.

Drobné žluté plody s peckou patří všechny do rodu slivoní. Mirabelky milují hlavně děti, protože jsou snadno dostupné - rostou volně v přírodě, větve jsou nízko a plody jsou sladké a chutné. Víte, jaký je rozdíl mezi mirabelkou, špendlíkem a myrobalánem?

Jak je od sebe rozeznat 

Mirabelky i špendlíky mají oproti myrobalánu příjemnou sladkou chuť.

  • Špendlík žlutý vypadá jako malá žlutá švestka a i jeho pecka má podobný oválný, na koncích zašpičatělý tvar, který jde lehce vyjmout. Špendlíky rostou na stromech podobných švestce a na rozdíl od mirabelek je nenajdete ve volné přírodě. Pro svou příjemnou sladkou chuť mají široké využití v kuchyni.
  • Mirabelka - slivoň mirabelka je další poddruh slivoně, která roste u cest a silnic, kam ji kdysi vysadili lidé. Jde o nenáročnou rostlinu, pocházející z Asie. V současnosti se nejvíce pěstuje ve Francii. Na mirabelce v srpnu dozrávají kulaté zlatožluté sladké plody s červenými tečkami na sluneční straně a malou kulatou peckou, která jde lehce vyloupnout.
  • Myrobalán - slivoň třešňovou lze odlišit od špendlíků a mirabelek poměrně snadno - pecka jde obtížně vyloupnout z dužiny, plod je nakyslý a slupka nahořklá a tuhá. Myrobalán má různou barvu od žluté přes zelenou až po červenou a v přírodě se vyskytuje nejčastěji.

Jak zpracovat mirabelky a špendlíky

Jako každé ovoce je můžeme zavařovat, plnit jimi koláče, sušit, mrazit.

  • Zavařování do kompotů je nejběžnější zpracování tohoto drobného ovoce. Špendlíky se nepeckují, nechávají se stejně jako třešně v celku. Kompoty jsou po zavaření kyselé, proto dáváme více cukru.
  • Marmelády se připravují z ovoce bez pecek - uvařené špendlíky nebo mirabelky musíme protřít sítem a zpracovat jen dřeň. Podobně připravujeme i džem.
  • Koláče a bublaniny, plněné špendlíky nebo mirabelkami, jsou výborné. Ovoce je nutné předem odpeckovat jako švestky. Koláč před pečením sypeme sladkou drobenkou.
  • Mirabelkové čatní se připravuje z odpeckovaných plodů s cibulkou, česnekem, kořením a rozinkami, mnohdy i v kombinaci s jiným ovocem.
  • Domácí pálenka nebo víno se vyrábí hlavně na Moravě, kde mají s pálením ovoce  zkušenosti. Víno je nutné správně dosladit, jelikož ve výsledku může být kyselé chuti. Špendlíkový likér nebo sirup se připravuje s větším množstvím cukru.
  • Pečený čaj je výborný na zimu. Hodí se i jako jedlý dárek, vyrobený a zabalený s láskou.

Nezapomeňte, že nejchutnější ovoce je to, které právě dozrálo. Mirabelky a špendlíky jsou nejlepší a nejsladší čerstvé - ať ve formě svačinky, ozdob na dezerty nebo jako ovocná složka ve zmrzlinách a dřeních. 

Komentáře

Yasma: Děkuji za doplnění tématu. Zajímavé je, že slovo myrobalán už lidé vůbec neznají, možná na vesnici. :-)

Dovolím si upřesnit.
Vše kolem cest jsou z 99% Myrobalány.
Špendlí žlutý je pomologicky totožný s Švestkou domácí, pouze je žlutý a více aromatický. Jedná se o nejaromatičtější slivoň v závěsu je švestka domácí. Do dnešního dne aroma ani chuť těchto odrůd nebyla prolomena. Bohužel špendlík žlutý je velmi náročný, je nachylný na PPV, nesnese podnož a má další potřeby.
Vetšina lidí se s Špendlíkem žlutým nikdy nesetkala a převážně se jedná o Katalonský špendlík.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky