Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šrucha je další z řady zajímavých zelenin do našich zahrádek. Hodí se ke konzumaci zasyrova i po tepelné úpravě, můžeme ji používat podobně jako špenát. Pokud šruchu necháme vykvést a vysemenit, další rok již poroste sama.

Šruchu zelnou můžete znát také pod názvem portulák. Tato sukulentní zelenina se dříve pěstovala, ale dnes se na ni zapomíná. To je však docela škoda. Semínka šruchy zelné se dají běžně koupit. Rostlina je nenáročná, roste velmi rychle a poskytuje šťavnaté lístky výborné chuti, které se mohou přidávat do salátů a pomazánek, jsou skvělé ke zdobení jídel studené kuchyně. Hodí se i k vaření. Zajímavostí je vysoký obsah omega-3 mastných kyselin.

Využití šruchy zelné

Lístky šruchy jsou nejchutnější, dokud jsou mladé, ale jakmile rostliny vykvetou, začínají mít ostrou chuť. Pokud je necháme na zahradě vykvétat, šrucha se snadno rozmnoží a další rok budeme sklízet znovu. Jen je potřeba opatrnost, protože při přílišném rozmnožení se šrucha může stát nepříjemným plevelem. I když rostliny podkopneme a necháme usychat na záhonech, po zalití opět zakoření.

Šrucha zelná a její účinky

George D. Pamplona-Roger ve své Encyklopedii léčivých rostlin píše, že se rostlina dříve používala do salátů, ale dnes ji mnozí považují za plevel. Léčivé vlastnosti šruchy oceníme i dnes: "Celá rostlina obsahuje velké množství rostlinného slizu, který je její nejúčinnější látkou, díky níž má hojivé, protizánětlivé a projímavé účinky. Rostlina také obsahuje vitamín C, díky kterému se používá při léčbě kurdějí. Dále má močopudné a pročišťující vlastnosti, ale látka, které za to vděčíme, dosud nebyla objevena. Šrucha se používá v případě chronické zácpy. Díky svým močopudným a pročišťujícím vlastnostem se doporučuje při obezitě a tučné stravě. Pro své zklidňující a protizánětlivé účinky se využívá při zánětu močového měchýře a ledvinových kaméncích. " 

Máte na zahradě šruchu? Budeme rádi, když nám do komentáře napíšete, jak ji nejraději používáte.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky