Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naši předkové důsledně dodržovali vánoční tradice, kterým skálopevně věřili. Mnoho tradic a zvyků se přeneslo i do současnosti, ale postupem času jich spousta vymizela - i receptů na pokrmy, které se tradičně připravovaly.

Pokrmy našich předků vycházely z jejich možností - přednost měly suroviny, které se urodily na poli, vypěstovaly na zahradě, nebo nasbíraly v lese. Peněz nebylo nazbyt, ale na Vánoce se našetřilo, aby bylo na cukr, bílou mouku, máslo a drahé koření.

Jaké byly staročeské Vánoce

Byly tak skromné, jako byli i lidé v chalupách a domcích:

  • Vánoční dekorace - domovy se zdobily živými stromky, zeleným chvojím s červenými stužkami, slaměnými ozdobami, perníčky a skleněnými baňkami.
  • Vánoční pokrmy sestávaly z toho, co dala zahrada, pole a les. Převládaly luštěniny, ryby, brambory, sušené ovoce, houby, cukroví a kynuté pečivo.
  • Vánoční nápoje byly výjimečné a dlouho se na ně šetřilo, nebo musely být vyrobeny - čaj, káva, kakao, ale i rum, likéry, víno, pivo a pálenka.
  • Vánoční tradice se pečlivě dodržovaly - ať to byl půst s vidinou zlatého prasátka, krájení jablka, lití olova, házení střevícem nebo půlnoční mše.

Možná se při hledání receptů na vánoční pokrmy a cukroví setkáte s výrazy, které naši předci dobře znali, ale vám už nic neříkají, nebo si nejste jisti, co znamenají. Zkuste si vyplnit náš kvíz a sami uvidíte, jestli staročeským názvům rozumíte:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky