Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Steak bez masa? Ano, i takové možnosti máme - steak z hlávkového zelí, z květáku, z celeru, kedlubny nebo cukety. Jde o zeleninové náhražky masa, které jsou vhodné pro bezmasou a nízkokalorickou stravu.

Z hlávkového zelí můžeme připravit spoustu jídel podle různých receptů, ale tou nejčastější kombinací je dušené zelí, pečené maso a knedlíky. Je to škoda, protože zelí je naprosto univerzální surovinou, kterou využijeme třeba k přípravě steaků.

Jak připravit steaky z hlávkového zelí

Koupíme menší pevnou hlávku bílého zelí:
  • Připravíme si plech s pečicím papírem, který potřeme olejem.
  • Zelí pokrájíme na 2 cm silné plátky a rozložíme na plech.
  • Smícháme 1 lžíci oleje se 2 lžícemi vody a grilovacím kořením.
  • Použít můžeme koření podle vlastní chuti, ale dáme pozor na množství soli.
  • Plátky zelí potřeme směsí a dáme péct do trouby na 200 °C.
  • Během pečení ještě jednou potřeme směsí.
  • Opečené steaky otočíme, opět potřeme směsí a dále pečeme.
  • Podáváme s vařenými nebo pečenými brambory i s bramborovou kaší.

Tip: Pokud zůstane z předchozího dne vypečená šťáva z kuřete, můžeme jí potírat zelí a omastit brambory - což sice neplatí pro vegetariány, ale masožravci chuť masa ocení.

Na přesný postup při přípravě zelných steaků se můžeme podívat ve videu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky