Steak z hlávkového zelí: Zdravá zelenina chutná nejen vegetariánům
Steak bez masa? Ano, i takové možnosti máme - steak z hlávkového zelí, z květáku, z celeru, kedlubny nebo cukety. Jde o zeleninové náhražky masa, které jsou vhodné pro bezmasou a nízkokalorickou stravu.
Z hlávkového zelí můžeme připravit spoustu jídel podle různých receptů, ale tou nejčastější kombinací je dušené zelí, pečené maso a knedlíky. Je to škoda, protože zelí je naprosto univerzální surovinou, kterou využijeme třeba k přípravě steaků.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit steaky z hlávkového zelí
- Připravíme si plech s pečicím papírem, který potřeme olejem.
- Zelí pokrájíme na 2 cm silné plátky a rozložíme na plech.
- Smícháme 1 lžíci oleje se 2 lžícemi vody a grilovacím kořením.
- Použít můžeme koření podle vlastní chuti, ale dáme pozor na množství soli.
- Plátky zelí potřeme směsí a dáme péct do trouby na 200 °C.
- Během pečení ještě jednou potřeme směsí.
- Opečené steaky otočíme, opět potřeme směsí a dále pečeme.
- Podáváme s vařenými nebo pečenými brambory i s bramborovou kaší.
Tip: Pokud zůstane z předchozího dne vypečená šťáva z kuřete, můžeme jí potírat zelí a omastit brambory - což sice neplatí pro vegetariány, ale masožravci chuť masa ocení.
Na přesný postup při přípravě zelných steaků se můžeme podívat ve videu:
Komentáře