Štědrovečerní menu: Inspirujte se výběrem receptů na kapra, polévku i bramborový salát
Ptáte se, co se jí na Štědrý den? Tradičně se připravuje rybí či hrachová polévka a jako hlavní chod smažený kapr s bramborovým salátem. Namísto dezertu se podává vánoční cukroví. Pojďte se inspirovat nejoblíbenějšími recepty pro tento den.
Pod tradičním štědrovečerním menu si obvykle představíme rybí polévku, smaženého kapra či řízek a bramborový salát. Dříve se na štědrovečerním stole objevoval kapr na černo a také různé druhy luštěnin, např. vánoční staročeský kuba.
Mohlo by vás zajímat
Jakou zvolit tradiční polévku
Typické a tradiční polévky jsou především rybí i hrachová, a to proto, že se dříve vařilo převážně ze zásob a velmi často se využívaly luštěniny. Pokud ale někdo nemá tyto polévky v oblibě, může zvolit silný masový vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky.
Je libo kapr nebo řízek
Jako hlavní chod nejčastěji podáváme kapra, kterého si můžeme den předem naložit do mléka, aby pohltilo rybí pach. Na Štědrý den kapra nasolíme a obalíme v trojobalu na usmažení. Kdo ovšem nemá ryby rád, s radostí si místo kapra obalí plátek kuřecího či vepřového masa na tradiční řízek.
Bramborový salát
Typickou vánoční přílohou, na kterou má snad každá rodina vlastní recept, je bramborový salát. Základem jsou vařené brambory a ostatní ingredience se mohou lišit podle receptu. Salát můžeme připravit se zeleninou, s vejcem, s kyselou okurkou, dále s majonézou i bez a dochucujeme jej solí, hořčicí a nálevem z kyselých okurek.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit dokonalé játrové knedlíčky do polévky? Poradíme, jaká játra na ně použít a jak je zpracovat
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Staročeskou specialitou byl kapr na černo. S kořenovou zeleninou a švestkami je přímo vynikající
Komentáře