Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sterilovaná paprika se dokonale hodí na zdobení mnoha jídel teplé i studené kuchyně. Nejlépe vynikne červená paprika, protože báječně doplní barevnost všech pokrmů. Je skvělá na dozdobení bramborového salátu i rizota, obložené chlebíčky i namazané chleby jsou s paprikou ještě lákavější. Poradíme, jak papriku zavařit.

Papriky sklízíme přibližně od poloviny létado podzimu. Na sklizeň se výborně hodí zahradnické nůžky - za jejich pomoci se nestává, že bychom některé rostliny poškodili (zlomili výhony). Papriky po sklizni rozložíme do bedýnek a postupně zpracujeme. Nevybarvené během několika dnů zčervenají (nebo se vybarví jinak podle odrůdy), zároveň pozvolna začnou sesychat. S koupenými paprikami z obchodních řetězců to je obvykle trochu jinak - rychle nespotřebované se začínají kazit, proto je musíme zpracovat co nejdříve po nákupu.                                 

Jak zavařit papriku

K zavařování se nejlépe hodí pěkně vybarvené červené papriky, ale dají se použít jakékoliv. Vhodné jsou i žluté nebo zelené, ale červené by ve sklenicích měly mít vždy převahu. Jak postupovat a co je k zavařování potřeba?

  1. Především potřebujete papriku a také cibuli
  2. Na každou sklenici (720 ml) si kromě paprik a cibule připravte koření - 6 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření a kousek bobkového listu.
  3. Dále bude potřeba nálev. Na 4 l vody dejte 1 l octa, 100 g soli, 350 g krystalového cukru. Ještě budete potřebovat olej, který dodá nálevu typickou chuť.
  4. Z vody, octa, soli a cukru uvařte nálev, který nechte vychladnout.
  5. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Papriky umyjte, očistěte a pokrájejte na menší kusy - buď na čtvrtky nebo plátky (řezy).
  6. Nakrájenou zeleninu, papriky i cibuli, narovnejte do dobře omytých sklenic. Do každé sklenice dejte také koření podle rozpisu.
  7. Pak zalijte obsah sklenic převařeným nálevem a do každé sklenice ještě přidejte dvě lžíce obyčejného stolního oleje. Při zalévání výborně poslouží nálevka.
  8. Pak očistěte okraje sklenic a sklenice uzavřete buď šroubovacími víčky nebo víčky Omnia
  9. Na závěr zbývá už jen sterilování sklenic. Zavařujte je 15 minut při teplotě 80–90 °C. Další článek vám poradí, jak jednoduše zavařovat
Podívejte se na kompletní znění receptu na sterilovanou papriku s olejem. Doporučujeme k přečtení i diskusi pod receptem.

Dalším oblíbeným způsobem uchování paprik je mražení, mražené papriky se hodí do tepelně upravovaných jídel, především do leča, gulášů, pod maso i k zapékání.

Papriky můžete přidávat také do čalamád, dají jim tu správnou chuť a barevnost.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                                                                                

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky