Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte-li vlastní zeleninu, mnohdy se dostanete do momentu, kdy ji nestíháte čerstvou konzumovat. V ten okamžik se hodí mít po ruce nějaký recept, podle kterého ji zpracujete. U rajčat to nejčastěji bývá kečup nebo protlak.

Ale zajímavým způsobem je také sterilace rajčat, která je navíc velmi snadná. Takto zakonzervovaná rajčata jsou připravena k použití okamžitě a hodí se všude tam, kam dáváme rajčata čerstvá. Jak tedy sterilovat rajčata? To se dozvíte v následujících řádcích.

Jak sterilovat rajčata

Pomocníkem při sterilování je zavařovací hrnec, ale pokud ho nemáte k dispozici, postačí i obyčejný hrnec vystlaný utěrkou.

  1. Vybereme hezká rajčata, která nejsou potlučená, nezralá nebo nahnilá a důkladně je opláchneme.
  2. Rajčata rozpůlíme a vykrojíme zbytky po stopce.
  3. Pokrájíme je na půlměsíčky a naskládáme je do čistých zavařovacích sklenic.
  4. Ničím nezaléváme, pouze otřeme hrdlo a uzavřeme víčkem.
  5. V zavařovacím nebo obyčejném hrnci naplněném vodou sterilujeme při 90 °C po dobu 30 minut.
  6. Zchladlé sklenice skladujeme v temnu, nejlépe ve sklepě nebo spíži, kde nám vydrží až do následujícího jara.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rajče

Rajče patří do čeledi lilkovitých, jedná se o plodovou zeleninu, která pochází z Jižní Ameriky. Sezónní rajčata jsou k dispozici celé léto až do podzimu. Celoročně jsou dostupná skleníková rajčata. Existuje mnoho odrůd v různých tvarových a barevných variantách. Používají se jak v teplé, tak i ve studené kuchyni.

Doporučujeme tento postup vyzkoušet, protože v zimním období nemají rajčata z obchodu tu správnou chuť, na kterou jste zvyklí. Tímto snadným způsobem si však  můžete zajistit lahodnou zeleninu, kdykoli na ni dostanete chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli