Sterilovaná rajčata: Poradíme, jak uchovat úrodu rajčat na zimu pomocí sterilování
Máte-li vlastní zeleninu, mnohdy se dostanete do momentu, kdy ji nestíháte čerstvou konzumovat. V ten okamžik se hodí mít po ruce nějaký recept, podle kterého ji zpracujete. U rajčat to nejčastěji bývá kečup nebo protlak.
Ale zajímavým způsobem je také sterilace rajčat, která je navíc velmi snadná. Takto zakonzervovaná rajčata jsou připravena k použití okamžitě a hodí se všude tam, kam dáváme rajčata čerstvá. Jak tedy sterilovat rajčata? To se dozvíte v následujících řádcích.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sterilovat rajčata
Pomocníkem při sterilování je zavařovací hrnec, ale pokud ho nemáte k dispozici, postačí i obyčejný hrnec vystlaný utěrkou.
- Vybereme hezká rajčata, která nejsou potlučená, nezralá nebo nahnilá a důkladně je opláchneme.
- Rajčata rozpůlíme a vykrojíme zbytky po stopce.
- Pokrájíme je na půlměsíčky a naskládáme je do čistých zavařovacích sklenic.
- Ničím nezaléváme, pouze otřeme hrdlo a uzavřeme víčkem.
- V zavařovacím nebo obyčejném hrnci naplněném vodou sterilujeme při 90 °C po dobu 30 minut.
- Zchladlé sklenice skladujeme v temnu, nejlépe ve sklepě nebo spíži, kde nám vydrží až do následujícího jara.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Rajče patří do čeledi lilkovitých, jedná se o plodovou zeleninu, která pochází z Jižní Ameriky. Sezónní rajčata jsou k dispozici celé léto až do podzimu. Celoročně jsou dostupná skleníková rajčata. Existuje mnoho odrůd v různých tvarových a barevných variantách. Používají se jak v teplé, tak i ve studené kuchyni.
Doporučujeme tento postup vyzkoušet, protože v zimním období nemají rajčata z obchodu tu správnou chuť, na kterou jste zvyklí. Tímto snadným způsobem si však můžete zajistit lahodnou zeleninu, kdykoli na ni dostanete chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho zavařovat sklenice? Odpověď začátečníkům není jednoznačná
Jak zavářet v obyčejném hrnci. Jednoduché zaváření zvládnou snadno i začátečníci. Potřebujeme jen hrnec a utěrku
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Komentáře