Jak připravit stir-fry? Připravuje se prudkým smažením kousků masa a zeleniny v horkém oleji ve woku
Stir-fry je doslova "míchej a smaž". Jedná se o prudké smažení ingrediencí v rozpáleném oleji ve woku. Stir-fry je původně čínský pokrm, který se rychle rozšířil po celé Asii a poté i do celého světa. Kousky masa, zeleniny nebo ryb se postupně vkládají do horkého oleje a rychle se smaží za stálého míchání.
Kdo vlastní pánev wok, určitě si vyzkoušel připravit sti-fry. Jde o zdravou přípravu jídla na malém množství tuku, která je velice rychlá - pokud si vše nachystáme předem, je pokrm hotový do pár minut. Osmažené kousky si tak zachovají svou šťavnatost, křupavost i vitamíny.
Mohlo by vás zajímat
Jak si připravit ingredience na stir-fry
Pokud si zeleninu i maso připravíme předem, bude smažení trvat jen chvíli:
- Všechny dostupné druhy zeleniny pokrájíme na kousky nebo plátky - mrkev, brokolici, papriku, pórek, zelí, cibuli, cuketu, česnek, houby.
- Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. Naložíme ho do marinády ze sójové omáčky, cukru, rýžového octa a Solamylu. Necháme asi půl hodiny v chladu.
- Sezamový olej rozpálíme ve wok pánvi. Přihodíme zeleninu (začínáme tou nejtvrdší jako mrkev) a prudce smažíme, dokud nemá nahnědlou barvu. Pak z pánve vyjmeme.
- Maso vytáhneme z marinády a prudce osmažíme za stálého míchání. Pak přidáme zeleninu a zbylou marinádu a opékáme ještě pár minut.
- Nakonec přidáme vařenou rýži nebo čínské nudle, smícháme dohromady, rychle osmažíme a můžeme podávat. Na talíři sypeme sezamovými semínky, kešu oříšky.
Jaké suroviny k přípravě stir-fry používáme
Nemůžeme mít doma všechny, ale pro smažení stačí některé z nich:
- miso pasta, třtinový cukr, sezamový olej, různé druhy sójových omáček, ústřicová omáčka, rýžový ocet, rýžové víno, chilli papričky
- zázvor, kari, česnek, oříšky, koriandr, sezamová semínka, čínské koření
- rýže jasmínová nebo basmati, čínské nudle
- maso kuřecí, krůtí nebo jemné vepřové, ryby (losos, tuňák), mořské plody
Mohlo by vás zajímat
Čínské jídlo si už každý z nás vyzkoušel připravit - pokud ne, inspirujte se naším video-receptem. Použít můžete opravdu vše, co se dá rychle osmažit:
Komentáře