Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťovík je domácí evropská rostlina. Pro konzumaci sbíráme šťovík kyselý (Rumex acetosa), který najdeme na vlhkých loukách nebo šťovík menší (Rumex acetosella), který naopak roste na stráních, mezích a polích. Zahrádkáři znají šlechtěné formy šťovíku zahradního.

Šťovíky jsou zdrojem cenných látek. Jako zelenina nebo koření se používají pouze čerstvé lístky. Nejvíce užitku získáme z rostlin před začátkem kvetení, tedy brzy na jaře. Zahradní kultivary vyséváme na záhon brzy zjara.

Zdravotní benefity šťovíku

Podle bylinářky Dagmar Lánské obsahuje šťovík vitamín C a karoten, z minerálů hlavně železo, draslík, mangan a křemík. Kromě kyseliny šťavelové v sobě má také tuky a silice. Šťovík povzbuzuje činnost tlustého střeva a podporuje chuť k jídlu. Obsažené železo má příznivý vliv na krvetvorbu. Tato rostlina bývá součástí jarních bylinných kúr. Kvůli kyselině šťavelové se ale má konzumovat jen občas, jako zpestření jídelníčku, a vždy doplnit přídavkem mléka, smetany nebo sýra.

Využití šťovíku v kuchyni

Šťovík v menší míře používáme do zeleninových polévek a k okyselení zeleninových i bramborových salátů. Zahradní šťovík je méně kyselý, proto se používá i do špenátu. Ochutí rožněná masa i všechny polévky a omáčky, kde je žádoucí nakyslá chuť. Je také tradiční součástí ruského boršče.

Šťovík se chuťově výborně hodí k rybám místo citronu. Zkuste podle našeho videoreceptu připravit třeba bylinkovou tresku, kde může právě přidání šťovíku sehrát důležitou roli v ochucení.
0:00/ 0:00LIVE

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli