Střapačky se zelím podle ČSN: Vychutnejte si s námi poctivou českou kuchyni
Střapačky s kysaným zelím patří mezi klasické pokrmy z kuchyně našich babiček. Pod názvem střapačky najdete jednoduše halušky - zamíchané s kysaným zelím a posypané vypečenou slaninou jsou naprosto neodolatelné.
Haluškám s kysaným zelím a vyškvařenou slaninou se říká střapačky. Jejich příprava je velmi snadná, důležitá je ale rychlá práce s bramborovým těstem, které stáním řídne. Uvařte si s námi vynikající střapačky se zelím podle klasických norem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit střapačky se zelím podle ČSN
Toužíte-li po chutném obědě, který vás ve vzpomínkách vrátí do dětství, volte střapačky. Zavzpomínejte s námi na prázdniny u babičky a připravte si tuto klasiku.
K přípravě 4 porcí střapačků se zelím potřebujete 760 g oloupaných brambor, 180 g hladké mouky, 200 g hrubé mouky, sůl a mletý pepř, 40 g oloupané cibule, 40 g vyškvařeného sádla, 320 g kysaného zelí a 120 g slaniny.
- Dejte vařit vodu do dostatečně velkého hrnce, abyste mohli po vypracování těsta tvořit a poté dát ihned vařit střapačky.
- Oloupané brambory opláchněte a nastrouhejte najemno. Nechte je chvíli stát a následně část vody sceďte. Do nastrouhaných brambor přidejte prosáté mouky (hladkou i hrubou), sůl, pepř a pečlivě promíchejte.
- Připravené bramborové těsto protlačte haluškovačem nebo hrubým struhadlem do vroucí vody. Po protlačení střapačky lehce promíchejte, aby se nepřilepily ke dnu hrnce. Vařte 8–10 minut a poté je vyjměte cedníkem.
- Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a na sádle osmahněte dorůžova. Přidejte k ní pokrájené (případně i propláchnuté) kysané zelí, zalijte trochou vody, osolte a pod poklicí duste doměkka.
- Slaninu nakrájejte na nudličky nebo kostičky a opečte na pánvi.
- Hotové střapačky jemně vmíchejte do uvařeného zelí a dostatečně prohřejte.
- Při servírování přelijte střapačky v zelí opečenou slaninou - a to včetně tuku.
Jedná se o velmi rychlý, přesto levný a vydatný bramborový pokrm - nebojte se ho uvařit ani po dnu stráveném prací na zahradě. Připravit si můžete také halušky s brynzou podle názorného videoreceptu, který vás s lehkostí provede postupem:
Čerpáno z knihy Receptury teplých pokrmů
Komentáře