Strava při dně: Dietu dodržujeme doživotně, ale neznamená to, že si už nikdy nepochutnáme
Dna je zánětlivé revmatologické onemocnění, které způsobuje nadměrně zvýšený přísun purinů - látek, ze kterých vzniká kyselina močová. Její krystaly se tak usazují v organismu a způsobují nemocným velké bolesti.
Dna, kterou známe pod názvy dnavá artritida, podagra, pakostnice nebo nemoc králů, dokáže nemocného potrápit oteklými zarudlými klouby, citlivými a horkými postiženými místy (převážně palců u nohy) a opakovanými bolestivými záchvaty.
Mohlo by vás zajímat
Co způsobuje dnu
Zvýšený přísun purinů v některých potravinách je většinou spouštěčem dnavého záchvatu. Z purinů vzniká kyselina močová, která se začne hromadit v těle na určitých místech (hyperurikémie). Dna je dědičná a není úplně známo, proč jí někteří jedinci trpí. Kromě dědičnosti to může být nadbytek nevhodné stravy, boj s těžkou nemocí, snížená funkce ledvin, obezita nebo nadměrné pití alkoholu. Přísná dieta je při dně naprostou samozřejmostí a nutností.
Které potraviny se nesmí jíst při dně
I když je seznam poměrně dlouhý, je nezbytné ho dodržovat:
- Červené maso - hovězí, vepřové, zvěřina a vnitřnosti.
- Některé ryby - tuňák, pstruh, mořské plody, ale i rybičky z konzervy.
- Destiláty, pivo, víno, koupené ovocné džusy a sladké limonády.
- Smažená, kořeněná a pálivá jídla, zrající sýry.
- Kvasnice, čokoláda, kakao, krémové dorty a pražené ořechy.
- Nadměrné množství mastných potravin.
Co se smí konzumovat při dně
Každý nemocný si musí udělat vlastní seznam vhodných a nevhodných potravin:
- Drůbeží a krůtí maso, králík nebo zajíc.
- Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy a smoothie, zelené bylinky.
- Všechna zelenina kromě rebarbory, čerstvého špenátu a červené řepy.
- Ovoce - banány, třešně, jahody a citrusové plody.
- Mléčné zakysané výrobky - tvaroh, jogurt, acidofilní mléko, syrovátka.
- Luštěniny (čočka, hrách, fazole, cizrna), těstoviny, rýže, vejce.
Komentáře