Houby jsou pochoutkou, ale hůře stravitelnou. Měli bychom to mít na paměti při jejich úpravě a konzumaci
Houby jsou lahůdkou, přesto bychom to s jejich konzumací neměli přehánět. Též je prospěšné při jejich přípravě dodržovat některé zásady, které pomohou, abychom se po nich cítili dobře.
Předností hub je malý obsah kalorií, ale protože obsahují množství chitinu, jsou často těžko stravitelné. Jsou tedy těžké do žaludku a měli bychom s tím počítat, zvláště pokud konzumujeme větší množství hub večer. Mohou nám přivodit těžkou noc s bolením žaludku a tíživými sny. Nestravitelné látky v nich obsažené pomáhají s peristaltikou střev a váží na sebe tuky, proto když už houby projdou žaludkem, působí vesměs příznivě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zlepšit stravitelnost hub
Jak houby sbírat a bezpečně přepravovat z lesa domů, popisuje náš jiný článek. A co můžeme udělat pro jejich lepší stravitelnost?
- Vaříme z nich raději obědy než večeře.
- Houby krájíme na tenké plátky nebo malé kousky.
- Raději je vaříme nebo dusíme bez většího množství tuku.
- Nepoužíváme při jejich úpravě mnoho vajec.
- Tepelná úprava hub by měla být důkladná.
- Nejméně vhodnou úpravou je smažení nebo rychlé osmahnutí.
- Mějme na paměti, že v některých druzích hub se zasyrova nebo při nedostatečné tepelné úpravě nacházejí nebezpečné toxiny. Příkladem mohou být václavky.
Také bylinky a koření mohou zlepšit stravitelnost hub. Z bylinek je to majoránka, rozmarýn, tymián a saturejka. Z koření je nejvhodnější kmín. Také několik kapek citronové šťávy pomůže k lepší stravitelnosti.
Naprosto nevhodné je zapíjet houby alkoholem (tedy ani pivem), protože některé látky ve spojení s alkoholem mohou být dokonce zdraví nebezpečné. I některé léky se s houbami „perou“.
Přejeme vám dobrou chuť bez komplikací při trávení. Můžete vyzkoušet některý z našich houbových receptů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Jak připravit a podusit houby na nejlepší houbovou smaženici? Začátečníkům poradíme jednoduchý a osvědčený postup
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Komentáře