Střecha patří mezi retro moučníky: Víte, jak ji složit do tvaru trojúhelníku?
Střecha patří mezi několik druhů retro zákusků, které zůstaly na pultech cukráren dodnes. Jejich věhlas spočívá v originálním řezu tvaru trojúhelníku, který tvoří barevné pláty korpusu, krému a čokoládové polevy.
Zákusek jménem "střecha" si nemůžeme splést s žádným jiným zákuskem. Jeho hlavním znakem jsou řezy ve tvaru trojúhelníku, které vzniknou jedinečným složením dvoubarevného piškotu nebo sušenek Bebe se světlým krémem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit střechu z piškotu
Příprava je trochu zdlouhavější, ale rozhodně se vyplatí:
- Upečeme dva piškotové pláty - jeden světlý a jeden tmavý. Použijeme dva plechy s pečicím papírem. Nic nezkazíme jen jedním kakaovým plátem.
- Než piškot vystydne, připravíme krém. Nejlepší krém je tvarohový, popřípadě lze použít šlehačku s mascarpone nebo pudinkový máslový krém.
- Každý piškotový plát rozkrájíme na 3 pruhy, na které naneseme krém a pečlivě rozetřeme. Krém můžeme posypat kandovaným ovocem.
- Pláty naskládáme na sebe na pečicí papír - měl by vzniknout hranol s čtvercovou základnou, který dá střeše nejlepší tvar.
- Moučník srovnáme rovnoběžně s okrajem stolu (papír visí dolů) a ostrým nožem ho prořízneme po celé délce do úhlopříčky.
- Obě strany moučníku k sobě přiložíme tak, aby na řezu vznikly svislé proužky těsta. Přitlačíme k sobě, potřeme střechu krémem a dáme vychladit.
- Vychlazený moučník polijeme čokoládovou polevou, znovu vychladíme a můžeme krájet na úhledné řezy.
Jak připravit střechu ze sušenek
Jednodušší variantou je použít hranaté suché sušenky:
- Koupíme Bebe sušenky - balíček světlých a balíček tmavých. Na stůl položíme alobal a začneme skládat sušenky do tvaru šachovnice (ideální rozměr 7x3 sušenky).
- Připravíme si oblíbený krém (nejlepší je pevný smetanový s tvarohem a máslem), a potřeme celou vrstvu. Můžeme ji posypat kandovaným ovocem.
- Na krém naskládáme druhou vrstvu sušenek tak, abychom vystřídali barvy. Znovu vše potřeme vyšší vrstvou krému.
- Do středu plátu položíme po délce 2 banány s odkrojenými konci. Pokud máme hodně krému, naneseme ho pomocí sáčku kolem banánů.
- Pod oba delší konce alobalu podsuneme prkénka či plastové podložky, okraje zvedneme a přimáčkneme k sobě, aby vznikla střecha.
- Moučník potřeme zbytkem krému a polijeme čokoládovou polevou. Dáme ho do lednice odležet, aby sušenky změkly a pak už můžeme moučník nakrájet.
Chcete si vyzkoušet přípravu střechy? Podívejte se na naše video a možná zjistíte, že to není až tak složité:
Sladké drobečky
Střecha je zákusek, u kterého můžeme experimentovat s jednotlivými barevnými proužky, s druhy krémů a s barevnými akcenty díky kandovanému nebo sušenému ovoci v krému. Bebe sušenky můžeme vyměnit za jiné hranaté tvary máslových sušenek bez náplně a vlastně ani nebude vadit, kdyby měly jen jednu barvu.
Komentáře