Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Střecha patří mezi několik druhů retro zákusků, které zůstaly na pultech cukráren dodnes. Jejich věhlas spočívá v originálním řezu tvaru trojúhelníku, který tvoří barevné pláty korpusu, krému a čokoládové polevy.

Zákusek jménem "střecha" si nemůžeme splést s žádným jiným zákuskem. Jeho hlavním znakem jsou řezy ve tvaru trojúhelníku, které vzniknou jedinečným složením dvoubarevného piškotu nebo sušenek Bebe se světlým krémem. 

Jak připravit střechu z piškotu

Příprava je trochu zdlouhavější, ale rozhodně se vyplatí:

  • Upečeme dva piškotové pláty - jeden světlý a jeden tmavý. Použijeme dva plechy s pečicím papírem. Nic nezkazíme jen jedním kakaovým plátem.
  • Než piškot vystydne, připravíme krém. Nejlepší krém je tvarohový, popřípadě lze použít šlehačku s mascarpone nebo pudinkový máslový krém.
  • Každý piškotový plát rozkrájíme na 3 pruhy, na které naneseme krém a pečlivě rozetřeme. Krém můžeme posypat kandovaným ovocem.
  • Pláty naskládáme na sebe na pečicí papír - měl by vzniknout hranol s čtvercovou základnou, který dá střeše nejlepší tvar.
  • Moučník srovnáme rovnoběžně s okrajem stolu (papír visí dolů) a ostrým nožem ho prořízneme po celé délce do úhlopříčky
  • Obě strany moučníku k sobě přiložíme tak, aby na řezu vznikly svislé proužky těsta. Přitlačíme k sobě, potřeme střechu krémem a dáme vychladit.
  • Vychlazený moučník polijeme čokoládovou polevou, znovu vychladíme a můžeme krájet na úhledné řezy.

Jak připravit střechu ze sušenek

Jednodušší variantou je použít hranaté suché sušenky:

  • Koupíme Bebe sušenky - balíček světlých a balíček tmavých. Na stůl položíme alobal a začneme skládat sušenky do tvaru šachovnice (ideální rozměr 7x3 sušenky).
  • Připravíme si oblíbený krém (nejlepší je pevný smetanový s tvarohem a máslem), a potřeme celou vrstvu. Můžeme ji posypat kandovaným ovocem.
  • Na krém naskládáme druhou vrstvu sušenek tak, abychom vystřídali barvy. Znovu vše potřeme vyšší vrstvou krému.
  • Do středu plátu položíme po délce 2 banány s odkrojenými konci. Pokud máme hodně krému, naneseme ho pomocí sáčku kolem banánů.
  • Pod oba delší konce alobalu podsuneme prkénka či plastové podložky, okraje zvedneme a  přimáčkneme k sobě, aby vznikla střecha.
  • Moučník potřeme zbytkem krému a polijeme čokoládovou polevou. Dáme ho do lednice odležet, aby sušenky změkly a pak už můžeme moučník nakrájet.

Chcete si vyzkoušet přípravu střechy? Podívejte se na naše video a možná zjistíte, že to není až tak složité:

Sladké drobečky

Střecha je zákusek, u kterého můžeme experimentovat s jednotlivými barevnými proužky, s druhy krémů a s barevnými akcenty díky kandovanému nebo sušenému ovoci v krému. Bebe sušenky můžeme vyměnit za jiné hranaté tvary máslových sušenek bez náplně a vlastně ani nebude vadit, kdyby měly jen jednu barvu.

Komentáře

Další tipy a triky