Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šuhajdy nebo šohajky, pod tímto názvem se skrývá báječné nepečené cukroví, pro které je typická jednoduchá a rychlá příprava. Pokud milujete plněné košíčky, ale nemáte čas si je ve formičkách upéct, mohly by být šuhajdy tím pravým pro vás. Nic totiž péct nemusíte, přesto šuhajdy mohou košíčky nahradit.

Nepečené cukroví přes svou jednoduchost často mizí z táců a talířů jako první. Pokud je plánujete připravit, na výběr máte mnoho druhů nejrůznější kuličky, tyčinky, včelí úlky a podobné dobroty patří k těm nejchutnějším variantám, ani lahodné šuhajdy mezi nimi nesmí chybět.

Jak udělat šuhajdy

Ne každý jim takto říká, ale poznáte je na první pohled. Toto cukroví se připravuje do košíčkůna ořechové nebo kosové hromádce je lahodná vrstva čokolády a jednoduchá ozdoba. Pojďte si cukroví vyzkoušet podle úvodního videa:

  1. Na základní dávku náplně si připravte 150 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 lžíci rumu, 30–50 ml horkého mléka.
  2. Na čokoládovou vrstvu budete ještě potřebovat 5 tyčinek Ledové kaštany, 125 g másla, 1 lžíci kakaa a 100 g moučkového cukru. 
  3. Nejprve si připravte náplň z ořechů, cukru, rumu a horkého mléka. Vypracovanou náplň rozdělte do papírových košíčků, do každého stačí dát jen trochu.
  4. Tip: Můžete připravit i jinou náplň (kokosovou i ze Salka) nebo výše uvedenou ještě vylepšit a doplnit třeba nakrájenými rozinkami či kandovaným ovocem.
  5. Dále ve vodní lázni rozpusťte nakrájené čokoládové tyčinky s máslem, kakaem a trochou moučkového cukru.
  6. Čokoládou zalijte ořechovou náplň v košíčcích. Můžete k tomu použít malou nádobku podle videa, plnění vám pak půjde rychleji.
  7. Povrch ještě dozdobte. Můžete k tomu použít barevnou lentilku, půlku vlašského ořechu nebo koupené cukrové zdobení.
  8. Hotové šuhajdy nechte ztuhnout a uchovávejte až do spotřeby v suchu a chladu.
Podívejte se na celé znění výše uvedeného receptu na šuhajdy maminky Aničky. Přečtěte si i komentáře pod receptem, určitě vám pak půjde cukroví ještě snadněji a možná se naučíte další šikovné vychytávky.
Máme pro vás ještě další tipy na nepečené cukroví, pokud se ale tyto dobroty chystáte připravit na Vánoce, nespěchejte a nechte to až na poslední chvíli. Pak bude chuť výborná.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky