Šuhajdy, plné ořechů a čokolády, chutnají fantasticky. Naučte se je podle videa
Šuhajdy nebo šohajky, pod tímto názvem se skrývá báječné nepečené cukroví, pro které je typická jednoduchá a rychlá příprava. Pokud milujete plněné košíčky, ale nemáte čas si je ve formičkách upéct, mohly by být šuhajdy tím pravým pro vás. Nic totiž péct nemusíte, přesto šuhajdy mohou košíčky nahradit.
Nepečené cukroví přes svou jednoduchost často mizí z táců a talířů jako první. Pokud je plánujete připravit, na výběr máte mnoho druhů - nejrůznější kuličky, tyčinky, včelí úlky a podobné dobroty patří k těm nejchutnějším variantám, ani lahodné šuhajdy mezi nimi nesmí chybět.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat šuhajdy
Ne každý jim takto říká, ale poznáte je na první pohled. Toto cukroví se připravuje do košíčků, na ořechové nebo kosové hromádce je lahodná vrstva čokolády a jednoduchá ozdoba. Pojďte si cukroví vyzkoušet podle úvodního videa:
- Na základní dávku náplně si připravte 150 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 lžíci rumu, 30–50 ml horkého mléka.
- Na čokoládovou vrstvu budete ještě potřebovat 5 tyčinek Ledové kaštany, 125 g másla, 1 lžíci kakaa a 100 g moučkového cukru.
- Nejprve si připravte náplň z ořechů, cukru, rumu a horkého mléka. Vypracovanou náplň rozdělte do papírových košíčků, do každého stačí dát jen trochu.
- Tip: Můžete připravit i jinou náplň (kokosovou i ze Salka) nebo výše uvedenou ještě vylepšit a doplnit třeba nakrájenými rozinkami či kandovaným ovocem.
- Dále ve vodní lázni rozpusťte nakrájené čokoládové tyčinky s máslem, kakaem a trochou moučkového cukru.
- Čokoládou zalijte ořechovou náplň v košíčcích. Můžete k tomu použít malou nádobku podle videa, plnění vám pak půjde rychleji.
- Povrch ještě dozdobte. Můžete k tomu použít barevnou lentilku, půlku vlašského ořechu nebo koupené cukrové zdobení.
- Hotové šuhajdy nechte ztuhnout a uchovávejte až do spotřeby v suchu a chladu.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře