Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušená rajčata jsou jednou z těch ingrediencí, která dokáže změnit charakter pokrmu. Jejich intenzivní chuť a sytá barva přidávají jídlu nejen na atraktivitě, ale také na výživové hodnotě. Přidáváme je do salátů, těstovin nebo omáček.

Sušená rajčata jsou klasická rajčata, která byla zbavena většiny své vody prostřednictvím sušení. Tradiční metodou je sušení na slunci, které dodává rajčatům jejich charakteristickou sladkost a koncentraci chutí. V dnešní době se však používají i modernější metody, jako je sušení v troubě nebo v sušičce.

Jak sušit rajčata

Na sušení jsou nejvhodnější pevná a masitá rajčata, která neobsahují velké množství vody. Pokud však jiná nemáte, usušte i ta vodnatější, budou stejně dobrá, jen sušení bude trvat déle.

  • Nejprve rajčata omyjeme, osušíme a zbavíme stopek. Následně je pokrájíme na kolečka, cherry rajčátka stačí jen rozkrojit na půl.
  • Dbejte na to, aby byly kousky stejně velké. Budou tak všechny vysušeny ve stejnou dobu.
  • Rajčata prosolte, případně přidejte oblíbené koření a bylinky.
  • Rozhodnete-li se sušit rajčata na slunci, pak je rozprostřete na síto, které umístíte na plné slunce. Sušení může trvat 4, ale klidně i 14 dní, v závislosti na venkovní teplotě a vlhkosti.
  • Sušení v troubě je snazší i rychlejší. Rajčata vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, posypeme solí, kořením a sušíme při teplotě 80–90 °C zhruba 10 hodin.
  • Nejrychlejším způsobem však je sušení v sušičce. Tu nastavíme na 70 °C, při které rajčata usušíme za 6–8 hodin.
  • Správně usušená rajčata nejsou tvrdá a nelámou se. Naopak mají kožovitou podobu a jsou vláčná.

Usušená rajčata necháme vychladnout a skladujeme v uzavřené sklenici v lednici. Můžeme je však také naložit do oleje nebo zamrazit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky