Co s přebytky zeleniny ze zahrady? Usušte je. Sušenou zeleninu využijete nejen do polévek
Zavařenin máte již plný sklep i špajz, a zahrádka vás nepřestává zásobovat dalšími kousky zeleniny? Zkuste sušení. Je to skvělá možnost uskladnění ovoce i zeleniny, ale také bylin či hub, kdy výsledek zabírá minimum místa.
Sušením snížíte vodu v zelenině na minimum a tím zamezíte množení mikroorganismů. Zelenina neztratí téměř nic ze svého aroma a chuti. Navíc nemusíte při této metodě zpracování použít žádné konzervanty. Vše tedy zůstane čistě přírodní, což je v dnešní době opravdu vzácnost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Možnosti sušení nejen zeleniny
Máme z čeho vybírat:
- Sušit lze na slunci, kdy například takto usušená rajčata jsou v Itálii řazena mezi ta nejchutnější. To však neplatí o bylinkách, které se mají sušit zásadně ve stínu.
- Nejen bylinky se suší na bylinkových sítích, sušit na nich zvládnete třeba i houby.
- V troubě či sušičce pak usušíte opravdu cokoliv. Jen pozor, v troubě je potřeba vše pravidelně otáčet či míchat, zespodu se k zelenině nedostane vzduch. I proto je sušení v troubě zdlouhavější. Sušičky mají tento problém vyřešený dostatečným odstupem jednotlivých pater od sebe, kde bez problému proudí vzduch.
- Pokud na chalupě musíte v chladnějších dnech zatápět v kamnech – rozložte na ně plechy vyložené pečicím papírem a na ně rozprostřete strouhanou zeleninu. Průběžně míchejte, dokud zelenina nebude přijatelně vysušená.
- Tip 1: V případě, že často používáte odšťavňovač, nevyhazujte vzniklou drť – pro někoho odpad, pro jiného poklad. Nasušená drť vám ještě skvěle poslouží, nejen do polévek.
- Tip 2: Nemějte žádné obavy ani ze sušení natí, jsou skvělé všude tam, kam byste dali natě čerstvé.
Základem je zdravá a zralá zelenina
K sušení používejte pouze vyzrálou a zdravou zeleninu – nahnilé kusy vyhoďte, hniloba je již v celém kusu. Mechanicky poškozenou zeleninu použít můžete, ale my raději dáváme přednost jejímu zpracování k přímé spotřebě.
Vegeta, univerzální pomocník při vaření
Pokud chcete sušit zeleninu na vegetu, lze ji všechnu nastrouhat nahrubo a usušit. Zpracovávat však můžete jednotlivé druhy zvlášť a poté je sesypat dohromady. Usušenou směs lze rozmixovat až na jemný prášek. K sušení je možné použít jemná síta do sušičky, ale také pečicí papír, vystřižený podle jejích rozměrů. Zeleninu můžete připravit škrabkou na jemné plátky, které ale zabírají poměrně dost místa, proto raději škrabku používejte na kolečka zeleniny, například mrkve. Do vegety můžete použít mrkev, celer, petržel, cibuli, česnek a pórek. Nezapomeňte na bylinky, skvělý je v ní libeček, celerová a petrželová nať. Nakonec můžete přidat sůl.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zeleninu uchovávejte nejlépe ve sklenici se šroubovacím víčkem, na tmavém a chladném místě. Dobře usušená zelenina sklenici nezarosí, můžete ji tedy nejprve použít jako test. Vyzkoušejte domácí sušená rajčata podle našeho video-receptu a dejte nám vědět, jak vám chutnala. Budeme se těšit.
Komentáře