Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké množství různých sušenek, ale ty domácí mají výhodu, že si pohlídáme, jaké použijeme ingredience a v jaké kvalitě, také máme větší radost z vlastnoručně upečeného výrobku a provoněnou domácnost.
Různé sušenky jsou známé všude po světě a nejoblíbenější jsou máslové.
Z čeho sušenky vytvoříme?
Většina sušenek je jednoduchá na výrobu. Spojíme tuk (nejraději máslo), hladkou mouku (aby byly jemné) a cukr, sladidlo nebo med, někdy přidáme žloutky nebo vejce. Můžeme je ochutit kořením (např. vanilka, skořice, anýz), citrusovou kůrou, oříšky nebo mandlemi, kokosem, kakaem, čokoládou, sušeným ovocem apod. Křehkost sušenek zvýšíme přidáním bramborového nebo kukuřičného škrobu. Nakypřit je můžeme špetkou kypřicího prášku do pečiva nebo sody. Některé sušenky jsou hodně tučné a sladké, ale i mnohem dietnější druhy bývají velmi chutné. A nemusíme tvořit jen sladké sušenky, oblíbené jsou i slané s podílem sýra, okořeněné mletou paprikou, kmínem atd.
Jak je vytvarujeme a upečeme
Sušenky mají plochý tvar, můžeme je vykrajovat formičkami, razítky nebo rádlem z rozváleného plátu těsta anebo jednoduše jen z kousku těsta vytvoříme placičku ve tvaru kruhu. Drobnější a tenčí tvary se lépe upečou, jsou chutnější i vzhlednější. Před pečením je můžeme potřít vejcem a ozdobit nasekanými oříšky nebo mandlemi, rozinkami, kandovaným ovocem apod. Pečeme v předehřáté troubě a měly by se péct při teplotě alespoň 170 °C, aby pečivo bylo trvanlivé. Po upečení je můžeme ještě polévat polevami a slepovat džemem nebo krémy.
Máslové sušenky
Vůně a chuť másla je nenahraditelná. V úspornějších těstech ale můžeme část másla nahradit kvalitním margarínem na pečení nebo tvarohem, jogurtem, mlékem apod.
Vločkové sušenky
Pokud nechceme mít sušenky jen z bílé mouky, máme možnost část nahradit např. ovesnými vločkami, ať už celými nebo mletými. Tip: když vločky před přípravou těsta nasucho opražíte, budou chutnat jako ořechy.
Zdravé sušenky
I sušenky mohou být zdravé. Stačí bílý cukr nahradit medem (ale pozor, rád se připaluje) nebo sladidlem, bílou mouku některou celozrnnou nebo bezlepkovou (zde ale pozor na soudržnost těsta), tuk mletými oříšky, mandlemi, mákem, rostlinným máslem apod. Vláčnost může dodat strouhaná zelenina (mrkev, řepa)
Slané sušenky
Vynechte cukr, můžete přidat jemný tvaroh nebo strouhaný sýr a upečte slané sušenky. Jsou mnohdy vítanější než ty sladké. Můžete je spojovat slanými pomazánkami nebo podávat se zeleninovými dipy.
Sušenky vydrží dlouho v plechové nebo plastové krabici a máme je tak po ruce, i když přijdou nečekaní hosté.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Jak upéct jednoduché sušenky. Tuto dobrotu zvládnou i začátečníci
Komentáře