Sushi - tradiční japonský pokrm: Jaké jsou jeho druhy a co vše potřebujete k jejich přípravě
Sushi vzniklo v dávné minulosti na japonských ostrovech jako nare-sushi. Šlo o nasolené ryby, naložené s vařenou rýží v sudech a kvašené po několik měsíců. Od těch dob vzniklo mnoho podob sushi, od jednoduchých až po opravdová umělecká díla.
Sushi (v překladu kyselá rýže) je japonský pokrm. Jeho věhlas se dostal až za hranice Japonska, ale kuchaři, kteří nemohli sehnat potřebné suroviny na sushi, museli začít improvizovat. Tak se sushi začalo připravovat i podomácku. Průmyslovou výrobou rýžového octa odpadlo dlouhé kvašení ryb i rýže, a celý proces se tím urychlil.
Mohlo by vás zajímat
Čerstvé suroviny k přípravě sushi
Vybrali jsme to nejdůležitější:
- Ryba - losos, tuňák, úhoř, makrela, krevety, hřebenatka, platýz, kaviár, surimi
- Ovoce - mango, avokádo
- Zelenina - okurka, mrkev, ředkev taguán, jarní cibulky
- Vejce - japonská vaječná omeleta
- Majonéza - ochucená sójovou omáčkou a čili
- Houby - shiitake v marinádě z rýžového vína a sójové omáčky
Co dále potřebujete k výrobě sushi
- sushi rýže, rýžový ocet, pasta z křenu wasabi, nakládaný zázvor, mořská řasa Nori, sezamová semínka pražená světlá a černá, kaviár, rybí omáčka, sójová omáčka, řasy Wakame
- bambusová rolovací podložka (sushimat), jídelní hůlky, ostrý nůž, vějíř
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou základní druhy sushi
Jednotný recept na sushi neexistuje. Každý si ho přizpůsobuje podle místních zvyklostí nebo podle dostupných ingrediencí.
- Maki sushi - malé rolky z rýže, obalené řasou a plněné zeleninou, rybami, houbami shitake a ovocem spolu s křenem wasabi. Maki rolky jsou základní variantou sushi.
- hosomaki jsou jednoduché minirolky z rýže, řasy a jedné suroviny (ryba, okurka)
- futomaki jsou větší rolky, plněné více surovinami, které vytvářejí na řezu mozaikový dekor
- Nigiri sushi jsou malé válečky uhnětené z rýže, potřené wasabi. Na válečky se položí tenký plátek syrového lososa, tuňáka, krevety, grilovaný úhoř, makrela. Jí se rybou dolů, aby její chuť vynikla.
- Sashimi - jedná se o plátek velmi kvalitní ryby, převážně syrové nebo jen s rychlou úpravou, která se podává samostatně, jen s křenem wasabi a sójovou omáčkou.
- Temaki - kornoutky, stočené z mořské řasy, které jsou plněné vším, co se nabízí - ryba, zelenina, ovoce, houby, salát, kaviár. Jí se rukama.
- Uramaki jsou obrácené rolky, kde uvnitř je řasa, plněná různými ingrediencemi a rolky jsou obalené v rýži. Sype se semínky, zdobí kaviárem a bylinkami (kalifornské závitky)
- Chirashi - miska sushi rýže, na kterou je položená ryba (sashimi) a ozdobená různými surovinami - mořskými plody, kaviárem, zeleninou, houbami, sezamem a wasabi.
- Gunkan sushi - rýže, vytvarovaná do válečku a obalená řasou s mírným přesahem do tvaru lodičky. Potírá se křenem wasabi a plní lososovým kaviárem.
Příprava sushi rolek a servírování
- Vypranou sushi rýži uvaříme do měkka, ideálně v rýžovaru. Vyklopíme ji do mísy, polijeme nálevem z rýžového octa, soli a cukru, promícháme a rychle vychladíme za pomoci vějíře.
- Na bambusovou podložku položíme plátek řasy lesklou stranou dolů. Na řasu naklademe rýži, stejnoměrně ji rozprostřeme, jen u kraje necháme 2 cm místa.
- Na rýži namažeme proužek wasabi a poklademe vhodnými surovinami podle potřeby, které můžeme libovolně kombinovat.
- Řasu ohneme přes okraj, srolujeme pomocí podložky a přitom se snažíme rolku pevně utáhnout, aby se nerozpadala.
- Necháme chvíli uležet a krájíme na stejné kousky (6 - 8 plátků) ostrým nožem, který po každém řezu otřeme do ubrousku.
- Servírujeme dozdobené kaviárem, bylinkami a řasou na podnosech s jídelními hůlkami. K sushi podáváme nakládaný zázvor, sójovou omáčku a chilli majonézu.
Sushi v jakékoli podobě si asi nebudete připravovat k večeři - hodí se pro slavnostní příležitosti, k pohoštění hostů nebo proto, abyste se blýskli něčím originálním a exotickým. Rozhodně nebudete zklamaní.
Komentáře