Svatební koláčky z lineckého těsta: Mají úžasnou chuť a vydrží i několik dní vláčné
Malé svatební koláčky patří neodmyslitelně ke každé české a moravské svatbě. Připravují se z kynutého i nekynutého těsta a plní se různými náplněmi - makovou, ořechovou, tvarohovou, jablečnou a povidlovou.
Recept na svatební koláčky je pokladem každé kuchařky, která je peče podle své maminky i babičky. Začínající pekařky mají z kynutých koláčků trochu strach. Možná by bylo vhodné začít s lineckým těstem, které má oproti kynutému pár předností.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit linecké těsto
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1/2 prášku do pečiva
Všechny ingredience vypracujeme pomocí robota v hladké, jemné a vláčné těsto. Pokud pracujeme bez robota, mícháme těsto vařečkou a až nakonec rukama, aby se zbytečně nepřehřálo. Těsto dáme odpočinout do ledničky.
Náplně do lineckých koláčků
Kromě tvarohu si je připravíme den předem, ušetříme si práci:
- Maková náplň - mletý mák uvaříme v trošce mléka s cukrem, rumem a citrónovou kůrou. Směs musí být jako hustá kaše.
- Ořechová náplň se nejčastěji připravuje z mletých vlašských ořechů svařením v mléce s cukrem, rumem a citrónovou kůrou.
- Povidlová náplň - pokud je hustá, zředíme ji rumem nebo trochou horké vody. Řídká povidla zahustíme piškoty nebo hrubou krupicí.
- Jablečná náplň je připravená z nahrubo strouhaných uvařených jablek. Ochutíme je cukrem, rumem, skořicí a kůrou, zahustíme mletými piškoty.
- Tvarohová náplň se nevaří. Tvaroh ušleháme s mlékem, vanilkovým pudinkovým práškem a cukrem. Můžeme ochutit rumem a citrónovou kůrou.
Jak udělat koláčky z lineckého těsta
Odpočinuté těsto rozválíme na minimálně 0,5 cm. Skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem vykrájíme malá kolečka, která klademe na plech na pečicí papír. Náplně naplníme do cukrářských sáčků s ustřiženou nebo řezanou špičkou a na kolečka je naneseme tak, aby zůstal 0,5 cm volný okraj. Koláčky ozdobíme ořechy, rozinkami, mandlemi nebo špetkou drobenky. Vložíme je do trouby a pečeme na 180 °C.
Jak připravit vařenou makovou náplň do koláčků se dozvíte z našeho videa:
Sladké drobečky
Hned po upečení můžeme koláčky pokapat rozpuštěným máslem, smíchaným s rumem, budou ještě chutnější. První den jsou koláčky křehké, ale už od druhého dne jsou vláčné a jemné a tak vydrží i několik dní v uzavřené dóze na rozdíl od těch kynutých, které začínají pomalu tvrdnout. Koláčky je vhodné i zmrazit a tak si na nich můžeme pochutnat, kdykoliv na ně dostaneme chuť.
Komentáře