Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Začal advent, blíží se Mikuláš, Vánoce a Silvestr. V předvánočním čase hledáme takové recepty, abychom rodinu nešidili, ale nemuseli stát půl dne u sporáku, když potřebujeme čas na něco jiného. Využíváme různé přístroje s malým příkonem (např. remoska, pomalý hrnec), které nám šetří čas věnovaný přímému vaření, recepty z jednoho hrnce apod. V adventním čase na nás čekají i Stříbrná a Zlatá neděle, procházky do vyzdobených měst nebo na vánoční trhy a nasávání atmosféry.
Je tady advent
Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí. Dřívější hektický shon je už většinou passé. Lidé už přicházejí na to, že Vánoce přejdou, i když nebude dokonale naklizeno a napečeno. Důležitější jsou prožitky. Příjemné prostředí s něčím dobrým k zakousnutí je jen doplnění atmosféry, ne její podmínka.
Několik nápadů na sváteční a nedělní obědy
Vánoce jsou požehnáním pro milovníky tradic. Hlavně tradiční pokrmy a pečivo v tomto období hrají velkou roli. A nemusí to být jen lidová jídla našich předků. Rodiny si vytvářejí i tradice vlastní. Někdo si neumí Štědrý den představit bez kapra s bramborovým salátem, jiný bez pořádného řízku a další zase bez vinné klobásy. A to už vůbec nehovoříme o tradici mnohých Pražanů dát si šneky v některé dobré restauraci. A o tom to také je - že tu svoji tradici každý opatruje a těší se na ni. Pokud ale váháte, jak sestavit dobré slavnostní menu, přikládáme několik návrhů:
Houbová polévka, oběd z papiňáku nebo jednoho pekáčku a kynutí nebo perníkoví čerti s Mikulášem
Zelňačka, slaný koláč (hubník) a pečené kaštany
Hrachová polévka, vinná klobása a štola
Mrkvová polévka, kuba se zelným salátem a jablečný štrúdl
Rybí polévka, kapr s bramborovým salátem a vánočka
Vývar s fritátovými nudlemi, pečená drůbež s knedlíkem a zelím nebo krůta s gratinovanými bramborami a ovocný salát nebo Muzika
Knedlíčková polévka, štěpánská pečeně s rýží a zeleninový salát
Česnečka, biftek nebo přírodní řízek s opékanými brambory nebo hranolky a pečená jablka
Snad vám svými tipy pomůžeme v rozhodování. Hezky si ty sváteční chvíle užijte, ať z nich můžete čerpat dobrou náladu pro příští dny.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře