Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinské rohlíčky se tradičně pečou v některých rodinách v souvislosti se svátkem sv. Martina, který je 11. listopadu. Říká se, že Martin přijede na bílém koni a svatomartinské rohlíčky se někdy také nazývají "podkovy". Možná se u vás doma tento zvyk také zachovává, každopádně rohlíčky s náplní jsou velká dobrota a jejich jednoduchou verzi si můžete upéct podle našeho videa.

Svatomartinské rohlíčky (zahýbáky, martiny, vandrovnice) se připravují z různých těst, zvlášť oblíbené je kynuté. Rohlíčky nejsou jen tak ledajaké, ale plní se lahodnými náplněmi, především makovými nebo ořechovými - záleží na vás, pro kterou se rozhodnete. Dobrou volbou je i náplň tvarohová a postačí také marmeláda.

Svatomartinské rohlíčky z tvarohového těsta

Provedeme vás jednoduchým postupem a možná pak s námi příjemně překvapíte rodinu.

  1. Připravte si suroviny na základní dávku těsta: 450 g hladké mouky, 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 1 kypřicí prášek, 7 lžic másla, 7 lžic mléka (nebo kefíru) a 1 špetku soli. Na makovou náplň budete potřebovat 200 g mletého máku, 150 ml mléka, 40 g mléčné čokolády, cukr (množství podle chuti), trošku skořice.
  2. Hladkou mouku a kypřicí prášek prosejte do mísy, přidejte ostatní suroviny a ručně (nebo v robotu) vypracujte nelepivé těsto. To pak zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočinout v lednici, bude se vám s ním lépe pracovat.
  3. Předem si připravte makovou náplň. Do ohřátého mléka vsypte mák, cukr, čokoládu a skořici. Za stálého míchání povařte a pak nechte vychladnout.
  4. Odpočinuté těsto rozdělte na 4 díly a každý z nich rozválejte na pomoučeném válu do kruhu. Kruhy rádýlkem rozdělte na 6 trojúhelníků (výsečí).
  5. Na širší stranu výseče dejte lžičku makové (nebo jiné) náplně, rohy trojúhelníků přehněte přes náplň a stočte do rohlíčku. Špička trojúhelníku by vždy měla končit pod rohlíčkem, aby se nerozbalil. Podívejte se, jak tvarovat martinské rohlíčky.
  6. Rohlíčky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a upečte v předem vyhřáté troubě dozlatova. Doba pečení je cca 20 minut.
  7. Hned po vytažení z trouby rohlíčky potřete máslem a posypte moučkovým cukrem. Takhle snadné to je a křehoučká lahůdka je na světě.
  8. Tip: Podívejte se ještě na tipy pro nejlepší náplně do svatomartinských rohlíčků.

Nezapomeňte si přečíst kompletní znění receptu na svatomartinské rohlíčky z tvarohového těsta a pokud je budete péct, nahlédněte také do komentářů těch, kdo je vyzkoušeli. Někdy vám to pomůže předejít zbytečným chybám v postupu, jindy vás to povzbudí recept vyzkoušet.

A jakou tedy dát náplň do svatomartinských rohlíčků? Možná vás zaujme, jak připravit makovou bez vaření. Nebo dáte přednost tradičním rohlíčkům s ořechovou náplní?

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky