Báječné švestkové knedlíky: Vyzkoušejte tuto pochoutku z různých těst
Švestkové knedlíky můžete připravit z různých druhů těst. Vyberte si nejlepší recepty z kynutého, bramborového nebo odpalovaného těsta. Výběr je opravdu široký. Teď už stačí jen vyzkoušet, který druh si zamiluje vaše rodina.
Švestky patří k oblíbenému ovoci pozdního léta a podzimu. Rostou běžně v našich zahradách, ale dají se také velmi snadno sehnat na trzích či v obchodech. Pro naši výživu jsou velmi prospěšné a navíc úžasně chutnají. V sušené či kompotové formě pomáhají při problémech se zažíváním. Také vám poslouží pokud potřebujete posílit schopnost soustředění, zlepšit imunitu či obrnit nervy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Švestkové knedlíky jsou oblíbené i v zahraničí
Švestkové knedlíky jsou lahodná delikatesa, na které si rádi pochutnáme nejen v Čechách a na Moravě, ale například i v Rakousku či Německu. Odlišnosti jsou v jejich přípravě - v druhu těsta i posypu. V Čechách je nejčastější způsob přípravy vaření knedlíku ve vodě, kdy je následně polijeme rozpuštěným máslem a zasypeme cukrem s mákem. V zahraničí se často místo švestek do těsta balí povidla a knedlíky se přelévají vanilkovým krémem.
Bramborové švestkové knedlíky
Mezi tu nejžádanější klasiku, kterou už vařily naše babičky, určitě patří švestkové knedlíky z bramborového těsta. Při jejich ochutnání se vrátíte do svých dětských let. Bramborové těsto sice častěji používáme k přípravě slaných knedlíků, například plněných uzeným masem či škvarky, ale v kombinaci s posypkou z cukru a máku z nich vytvoříte chutný sladký oběd, kterým nikdo z vaší rodiny nepohrdne.
Knedlíky z odpalovaného těsta
Odpalované těsto patří pro mnohé kuchaře začátečníky mezi obávané druhy těst, do jejichž přípravy se nepouštějí. To je ovšem velká škoda. I přesto, že způsob přípravy může mnohé vyděsit, není na něm nic složitého. Při jeho přípravě vám odpadne starost s kynutím či hnětením, neboť těsto se připravuje na sporáku, tím že se teplem od hrnce "odpálí". Stačí si připravit kastrůlek a v něm ohřát 600 ml mléka. Do vařícího mléka, v němž rozpustíte 4 dkg tuku a špetku soli, nasypte prosátou mouku (90 dkg), a na mírném ohni míchejte než vznikne hladké těsto, které se nechytá vařečky ani nádoby. Těsto nechte trochu prochladnout, vmíchejte do něj jedno vejce a po chvíli míchání ještě druhé. Z těsta uválejte váleček a tvořte knedlíky, které budete vařit zhruba 6 minut.
Tvarohové těsto je raz dva hotové
Nejjednodušší a nejrychlejší způsob přípravy švestkových knedlíků je určitě z tvarohového těsta. Postačí vám na něj pouze tři suroviny - tvaroh, vejce a mouka. Poté vše smícháte v kompaktní těsto a za pár minut máte hotovo. Tvarohové těsto patří mezi těsta, které bezpochyby zvládnou i začátečníci. Výtečně chutná v kombinaci s posypkou z opražené strouhanky.
Kynuté knedlíky jsou klasika
Nadýchané ovocné kynuté knedlíky patří k létu stejně jako bublanina nebo zavařování okurek. Na začátku sezóny se připravují z jahod a borůvek, následně z meruněk a na konci léta vykouzlíme chutný sladký oběd právě za pomoci švestek. Kynuté knedlíky jsou jedny z nejoblíbenějších sladkých knedlíků. Příprava těsta sice zabere více času z důvodu kynutí, ale určitě se na ně vyplatí počkat. Pokud jste je doma ještě nezkoušeli, podívejte se na náš video-recept, který vám poradí s jejich přípravou.
A z jakého těsta máte nejraději švestkové knedlíky právě vy? Budeme rádi, když nám napíšete svůj tip do komentáře pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Desatero rad na téma švestky: Připravíte z nich výtečná povidla, skvělý kynutý koláč nebo chutný kompot
Plněné bramborové knedlíky 3 x jinak: Uzené s cibulkou je klasika, náplň z bylinek má svěží chuť a ta houbová překvapí jemností
Komentáře
22. 10. 2023 04:17
18. 10. 2023 05:16
21. 9. 2023 20:37
7. 9. 2023 20:38