Švestky: Modrofialové ovoce se zlatavou dužinou můžeme zpracovat na mnoho způsobů
Švestka, slíva neboli trnka je sladký plod slivoně. Má zlatavě hnědou dužinu, modrou až tmavě fialovou barvu a dlouhou pecku se špičatými konci. Švestky jsou u nás po jablkách nejpoužívanějším ovocem ve sladké kuchyni.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
S jakými potravinami se dají kombinovat švestky
Některé ingredience ke švestkám patří:
- Mletý mák sluší švestkám nejvíce. Ať je to v posypce na švestkových knedlících či na plackách, na koláči nebo v závinu.
- Sladký tvaroh se natírá na koláčové těsto, poklade švestkami a posype drobenkou. Je to jedna z nejoblíbenějších kombinací.
- Máslová drobenka doplní každý pečený moučník - koláč i švestkový crumble. Můžeme ji dochutit skořicí nebo ořechy.
Jaká těsta kombinujeme se švestkami
Švestky se připravují s různými těsty:
- Kynuté těsto se hodí ke švestkovým knedlíkům i na kynuté koláče a buchty.
- Tvarohové těsto je nejchutnější na knedlíky, záviny a šátečky.
- Bramborové těsto a mák patří ke švestkám v knedlících a na plackách.
- Piškotové těsto a kousky švestek najdeme v bábovkách a bublaninách.
- Křehké těsto, švestky, drobenka a mandle vykouzlí úžasné sladké koláče.
Jaké švestkové dobroty se ještě připravují
Jsou sice méně známé, ale o to více chutné:
- Sladké nákypy z rýže, jáhel, kuskusu a švestek prostě nemají chybu.
- Švestková zmrzlina, švestkové nanuky nebo mražená dřeň jsou skvělé.
- Těstoviny se švestkami a mákem jsou neobvyklou, ale výbornou kombinací.
- Švestkové cukroví, obalené čokoládou a zdobené mandlí, nadchne i hosty.
- Švestkový pohár s tvarohem chutná stejně dobře jako jiné poháry.
Obrácený koláč podle videa
Sladké drobečky
Švestky, namočené v likéru a polité čokoládou, jsou daleko chutnější než koupená bonboniéra. Flambované švestky s vodkou, švestky vařené v červeném víně nebo švestky v rumu, které můžeme přidat do bábovky či do pohárů, jsou sice určeny pouze pro dospělé, ale když alkohol vynecháme nebo použijeme šťávu, pochutnají si i děti.
Komentáře