Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestka, slíva neboli trnka je sladký plod slivoně. Má zlatavě hnědou dužinu, modrou až tmavě fialovou barvu a dlouhou pecku se špičatými konci. Švestky jsou u nás po jablkách nejpoužívanějším ovocem ve sladké kuchyni.

Švestky můžeme zpracovat různými způsoby - zavařujeme je do kompotů, vaříme povidla, pálíme slivovici, sušíme je a mrazíme. Nejchutnější jsou však právě natrhané čerstvé švestky nebo takové, které jsou součástí moučníků, koláčů a knedlíků.

S jakými potravinami se dají kombinovat švestky

Některé ingredience ke švestkám patří:

Jaká těsta kombinujeme se švestkami

Švestky se připravují s různými těsty:

Jaké švestkové dobroty se ještě připravují

Jsou sice méně známé, ale o to více chutné:

Obrácený koláč podle videa

Někdy vypadá příprava koláče složitě, ale není tomu tak. V obráceném koláči nahradíme jablka švestkami a můžeme podle videa připravit moučník, který si zamiluje celá rodina. Vyzkoušejte ho s námi:

Sladké drobečky

Švestky, namočené v likéru a polité čokoládou, jsou daleko chutnější než koupená bonboniéra. Flambované švestky s vodkou, švestky vařené v červeném víně nebo švestky v rumu, které můžeme přidat do bábovky či do pohárů, jsou sice určeny pouze pro dospělé, ale když alkohol vynecháme nebo použijeme šťávu, pochutnají si i děti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky