Co třeba švestky s mákem v úžasném rychlém koláči? Tato kombinace chutná skvěle, postup zvládneme snadno podle názorného videa
Švestky a mák ve sladkém pokrmu chutnají báječně, i proto jsou tak oblíbené švestkové knedlíky a různé buchty či koláče. Švestky na podzim snadno zmrazíme nebo zavaříme, a v zimě si z nich tyto dobroty můžeme připravit kdykoliv.
Litá buchta na plech je rychlou variantou malých koláčků, i když i ty s makovou náplní a švestkovými povidly chutnají moc dobře. Jenže litou buchtu zvládneme za chvilku, kdežto koláčky jsou přece jen časově náročnější. Litou buchtu můžeme nakypřit práškem do pečiva nebo použít droždí a upéct ji, až těsto nakyne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kvalitní mák a chutné švestky
Kvalitní suroviny jsou základem povedeného koláče.
- Důležité je správné skladování máku - potřebuje chladno a sucho, můžeme ho mít uložený v chladné komoře v dobře uzavřených velkých sklenicích.
- Některé hospodyňky dávají přednost uložení máku v mrazničce, podobně se ukládají i vyloupaná jádra vlašských ořechů.
- Mák je výživný a sytý, plný důležitých látek pro naše zdraví. Nejlepší je čerstvě mletý - mletí nám velmi usnadní elektrický kávomlýnek, během chvilky máme mák namletý a dokonce bez námahy.
- Mlýnek po každém namletí musíme dobře vyčistit, jde to velmi dobře obyčejným papírovým ubrouskem. V mlýnku bychom neměli nechávat zbytky pomletého máku, protože jsou náchylné ke žluknutí a plesnivění.
- Švestky použijeme buď zavařené nebo mražené. Zavařené necháme předem na cedníku okapat. Mražené jsou v koláčích chutnější, pokud je necháme předem povolit a alespoň částečně rozmrazit. Zbavíme se tím i přebytečné tekutiny.
Jednoduchý koláč se švestkami a mákem
Máme pro vás recept na koláč, který získal mnoho pochvalných recenzí.
- Na koláč potřebujeme 250 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 1 dl vody, 2 dl oleje (nebo rozehřáté Hery), švestky, 50–100 g mletého máku, skořicový cukr a 1 lžíci moučkového cukru.
- Povrch koláče posypeme drobenkou ze 100 g hrubé mouky, 50 g cukru krupice a 50 g másla.
- Vypracujeme těsto, které vylijeme na plech vyložený pečicím papírem.
- Povrch těsta posypeme mákem, který jsme promíchali s moučkovým cukrem.
- Na mák rozložíme pokrájené švestky, posypeme je nejprve skořicovým cukrem, a pak ještě drobenkou.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 °C po dobu cca 20–30 minut, do mírného zrůžovění.
Před pečením koláče můžeme zhlédnout názorné video, postup pak pro nás bude ještě snazší.
Podívejte se i na další švestkové dobroty z našeho receptáře.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyčistit mlýnek na mák. Jednoduché postupy, které nám usnadní čištění přístroje
Jak připravit drobenku? Každá kuchařka má svůj oblíbený recept, stačí si vybrat
Ochutnejte nejlepší švestkové koláče. Poradíme, jak upéct oblíbený moučník plný sladkého ovoce a lahodné drobenky
Komentáře