Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit dokonalý švestkový kompot, který oceníte hlavně v zimě při pečení koláčů či bublanin
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Švestky jsou ovoce, na které si musíme počkat až na závěr léta, ale čekání se vždy vyplatí. Švestkové knedlíky sypané mákem, kynuté koláče jako od našich babiček či švestková povidla provoněná perníkem - to vše jsou stálice v našich kuchyních. Co si ale připravit, když máme úrody na rozdávání a už nemáme nápady na zpracování? Vyzkoušejte si zavařit švestkový kompot, který se skládá jen ze tří surovin.

Švestkový kompot je tou nejlepší volbou na zpracování přebytků ovoce, kterou si pak můžete v chladných měsících dopřát. Benefitem navíc je, že do něj použijete ovoce z vlastní zahrady. Švestkový kompot oceníte při pečení koláčů, buchet či bublanin, ale také jako dobrotu k hlavnímu jídlu. Švestkový kompot je navíc zdraví prospěšný. Uleví vám, pokud vás trápí zácpa či obdobné neduhy.

Švestkový kompot ze tří surovin

Švestkový kompot vás jistě překvapí svou jednoduchou přípravou a množstvím surovin, které na něj budete potřebovat. Vystačíte si pouze s očištěnými a vypeckovanými švestkami a na 1 litr vody potřebujete 300 g cukru.

  • Při přípravě kompotu švestky důkladně omyjeme, případně zbavíme pecek. Buď švestky necháme celé nebo je rozkrojíme napůl. Podle toho, jak je máme rádi.
  • Švestky narovnáme do sklenic těsně vedle sebe.
  • Do hrnce nalijeme litr vody, přidáme cukr a necháme provařit.
  • Naplněné sklenice zalijeme mírně zchladlým nálevem. Uzavřeme víčkem a ihned sterilizujeme 20 minut při 80 °C.
  • Tip: Někdo si rád kompot ozvláštní a použije do něj koření jako je hřebíček či kousek skořice. My rádi zůstáváme věrni klasice a koření nepřidáváme.

A jakým způsobem si švestkový kompot připravujete vy, s kořením či bez? Podělte se s námi o svůj rodinný recept do komentáře pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky