Knedlíky a koláče nejsou jediné dobroty, které můžeme vytvořit ze švestek
Když se urodí dost švestek, můžeme je zakonzervovat nebo použít v kuchyni čerstvé. Ve valné většině z nich vaříme knedlíky a pečeme koláč na plech, ale máme v databázi i jiné a zajímavé moučníky k vyzkoušení.
Koláče na plech a bublaniny
Koláče na plech tvoříme nejčastěji z kynutého, ale i šlehaného nebo drobenkového či křehkého těsta. Švestky chutnají v kombinaci s mákem, ale i smetanou, pudinkem, tvarohem nebo jogurtem.
Dorty, řezy, rolády
Krém, poleva nebo šlehačka povyšují i obyčejnou buchtu na sváteční moučník. Většinou jsou lákavé na pohled, natož na ochutnání. Se švestkami vytvoříte zajímavý moučník.
Bábovky a muffinky
Do šlehaných těst na bábovku můžeme použít švestky čerstvé, mražené i sušené. Těsto s ovocem je vždy vláčné. A i zde mohou hrát švestky důležitou roli.
Šátečky, koláčky a spol.
…je něco, co popadnete do ruky a po kousnutí se objeví šťavnatá náplň v podobě čerstvého ovoce nebo i povidel. Těsto může být kynuté, listové nebo z rodu křehkých těst.
Sladká jídla
Ať už jsou to nákypy, jahelník nebo hlavně oblíbené knedlíky, sladká jídla k české kuchyni patří a máme je rádi. Vděčně je přijímají hlavně děti.
Švestkové omáčky
Ke sladkým jídlům patří i švestkové omáčky, které podáváme k vánočce nebo masu. Vaříme je z povidel, ale i sušených či čerstvých švestek. Zahustit je můžeme strouhaným perníkem, ochutit třeba skořicí.
Švestky k masu
Také s masem a rybami jsou švestky báječné pro toho, kdo má rád kombinaci ovoce a masa. Švestky můžeme i grilovat nebo udit. Zvláště gril a udírna jim dodávají pikantní kouřové aroma a výsledek je svělý.
Zavařeniny ze švestek
Švestky můžeme i sterilovat nebo sušit a tím je uchovat na zimu. Vyrábíme kromě povidel i různá čatní a podobné speciality. Nebojme se použití koření a pikantnějších chutí.
Komentáře