Švestky ve slané kuchyni: Vyzkoušejte maso plněné švestkami nebo omáčku, která se výtečně hodí při grilování
Švestky patří mezi peckoviny, které dozrávají na závěr léta. Jsou velmi oblíbené pro svou sladko-kyselou chuť a pro své léčivé účinky. Švestky si většina z nás v prvé řadě spojí se sladkými koláči či povidly. Vyzkoušejte si je ale letos připravit naslano. Budete překvapeni, jak se výborně hodí ke grilovanému masu či do paštik.
Kombinace švestek a máku je oblíbené spojení, které zná každá správná hospodyně. Švestkové knedlíky sypané mákem, závin se švestkami a mákem, to vše jsou hity pozdního léta, které se pečou už řadu let. Pokud se ale letos těšíte z velké úrody švestek a nemůžete knedlíky už ani vidět, vyzkoušejte švestky zkombinovat i s masem. Výborně se hodí ke kuřecímu, kančímu či kachnímu masu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Švestkové omáčky k masu
Sladko-kyselá omáčka připravená ze švestek se výborně hodí ke všem druhům grilovaného masa. Omáčka zvýrazní jeho chuť a dodá netypickou kombinací masu zase něco navíc. Omáčku můžete připravit z povidel nebo rovnou z čerstvých švestek. Švestková omáčka je i výtečná ve spojení s grilovaným hermelínem nebo s jinými sýry.
Maso plněné sušenými švestkami
Plněná roláda nebo závitek je klasika, která se se švestkami připravuje už spoustu let. Jelikož se švestky hodí jak ke kuřecímu, vepřovému či hovězímu masu, určitě neuděláte při jeho výběru chybu. Na plnění se nejčastěji používají švestky sušené a velmi často jsou spojeny se slaninou, která jim dodá správný šmrnc. Dalším experimentům, co ke švestkám do rolády přidat, se meze nekladou. Nebojte se například spojení vlašských ořechů, povidel či pórku.
Klasická omáčka s knedlíkem
Švestková omáčka nemusí sloužit pouze jako dip ke grilovanému masu, ale lze ji připravit jako klasickou omáčku. Vyzkoušejte například švestkovou omáčku, která se hodí k uzenému masu a podává se s houskovým knedlíkem. Sušené švestky jsou velmi často také přidávány k přílohám, například se nakrájí do zelí, které je připravované ke kachnímu stehnu. U kančího masa se také nemusíte bát švestky použít. V kombinaci se šípkovou omáčku půjde o nezapomenutelnou chuť.
Polévky trochu jinak
Zelňačka se švestkami je tradiční polévka našich babiček, kterou mnozí připravují každoročně na štědrovečerní stůl. Přes rok ji můžeme vařit jednodušším způsobem, ale na Štědrý den by taková polévka neměla být ošizena a naopak by měla obsahovat i něco navíc. Její chuť pozvednete právě přidáním sušených švestek na závěr vaření. Stejně tak je můžete použít i do oblíbené staročeské bramboračky.
Paštiky se švestkami
Na rozdíl od masa, u kterého se dá kombinovat se švestkami jakýkoliv druh a chutná to vždy výtečně, u paštik se spíše volí játra z drůbeže. Nejlahodnější je kombinace husích nebo kachních jater se švestkami případně i s přidáním brusinek. Domácí paštika vás překvapí svojí rychlou přípravou a nesrovnatelnou chutí s paštikou kupovanou.
Máte i vy vyzkoušené recepty ze švestek, které lze použít ve slané kuchyni? Budeme rádi, když se o tipy s námi podělíte v komentáři pod článkem.
Komentáře