Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčkovou na smetaně většina z nás považuje za největší skvost české kuchyně. Spolu s houskovým knedlíkem a citronovým terčem s brusinkami se hodí nejen na slavností tabuli, ale také k nedělnímu obědu s rodinou.

Omáčka z kořenové zeleniny a smetany, která pohladí na jazyku. Snad není nikdo, kdo by nemiloval svíčkovou omáčku, která má dokonce i stálé místo na jídelních lístcích většiny českých restaurací. Připravte si ji s námi podle názorného videa.

Jak připravit svíčkovou omáčku

Díky následujícím vychytávkám se vám jistě povede. Hlavní je mít dostatek času.

  1. Slaninu či špek k prošpikování masa vložte chvíli před použitím do mrazáku. Lépe a rychleji se vám s nimi bude pracovat.
  2. Prošpikované maso nechte zatáhnout na oleji s trochou másla, máslo zabraňuje připalování a přidá masu na chutnosti.
  3. Všechnu kořenovou zeleninu nahrubo nastrouhejte na struhadle, ať je její příprava rychlejší.
  4. K podlití použijte vroucí vývar, aby maso neutrpělo teplotní šok a nebylo pak zbytečně tuhé.
  5. Abyste nemuseli koření v omáčce složitě hledat a lovit, použijte sáčky na čaj nebo přímo k tomuto určené.
  6. Po upečení masa v základu vyjměte maso i s kořením a omáčku rozmixujte na konzistenci podle vašich požadavků - čím jemnější, tím lepší.
  7. Poté stačí omáčku dochutit, pokud je to potřeba. Zahušťování pak většinou nutné není a pokud ano, lze volit i jinou možnost, než tu s použitím mouky.
  8. Nakonec omáčku zjemněte smetanou, nejlépe tou ke šlehání, která má více tuku, a tím pádem je výsledná omáčka hustší i chutnější (tuk je nositelem chuti).

Byť se vám může zdát příprava svíčkové omáčky příliš náročná, opak je pravdou. Dejte jí šanci a uvidíte, jak rychle se stane stálicí ve vašem jídelníčku.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky