Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hospodyňka, která umí uvařit svíčkovou, je v očích rodiny královnou kuchyně. Svíčková je pro mnohé kuchařky tak velká výzva, že se o ni raději ani nepokusí, protože mají obavy, že ji nezvládnou. A to je škoda.

Kdo ví, proč je právě svíčková omáčka takovým strašákem. Existují jiné, daleko složitější pokrmy. A tak jsme se rozhodli, že připravíme postup přípravy přímo pro začátečníky, kde pomalu a postupně vysvětlíme jednotlivé kroky.

Jak uvařit svíčkovou omáčku

Nejlepší je vařit svíčkovou den předem. Recept je časově náročný sám o sobě a také omáčka potřebuje čas na rozležení chutí.

  1. Vybereme správné maso. Tím je maso hovězí a vybrat můžeme buď pravou svíčkovou, což je sval lemující páteř, nebo nepravou svíčkovou, která se nachází na přední pleci a svým tvarem i chutí pravou svíčkovou připomíná. Sáhnout ale můžeme také po zvěřině, konkrétně po svíčkové z jelena či laně.
  2. Maso v celku osolíme a zprudka opečeme ze všech stran tak, aby se zatáhlo a nedovolilo šťávě vytéct ven.
  3. Na másle osmahneme cibulku a přidáme nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Za stálého míchání restujeme tak dlouho, dokud zelenina nezezlátne
  4. Do pekáče dáme restovanou zeleninu, přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř. Na zeleninu položíme zatažené maso, podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péct na 180 °C. Pečeme 4–5 hodin, dokud maso není měkké.
  5. Když je maso upečené, dáme ho stranou, vybereme z pekáče koření a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem. Protože je zelenina krásně měkká, můžeme ji místo mixování propasírovat přes jemné sítko a zachytit tak zatoulaný zbytek koření, které bychom při mixování rozsekali, a to nechceme.
  6. Vzniklou omáčku dochutíme solí, zjemníme smetanou a případně podle potřeby zahustíme.
  7. Podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem a zdobíme brusinkami, šlehačkou a plátkem citrónu.

Recepty se mohou maličko lišit, zaleží na chuťových preferencích každého z nás, ale základní postup je stejný. Věříme, že pokud dodržíte výše uvedený postup přípravy, jídlo se povede a všem bude chutnat.

 

Komentáře

Jupiterix: Dobrý den, děkujeme za Vaši připomínku. Špikovat maso rozhodně není od věci. Maso je díky špikování ještě šťavnatější a chutnější. Nicméně to není nezbytné a záleží na výběru masa.

A špikovat maso slaninou bude kdo? 🤔

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky